Afbeelding
Foto: Freepik

Wel of geen uitvaartverzekering afnemen: wat is handig?

18 november 2023 om 00:00 Partnercontent

Ongeacht je leeftijd is het verstandig om na te denken over je uitvaart. Niet alleen om op die manier de wensen rondom een uitvaart vast te leggen, maar ook zodat je nu al de zekerheid hebt hoe en dat je begrafenis of crematie betaald wordt, zonder dat je nabestaanden daar verantwoordelijk voor hoeven te zijn.
Daar komt een uitvaartverzekering goed bij van pas. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland namelijk al gauw tussen de € 7.000 en € 11.500. Dat is een bedrag dat je ook bij elkaar zou kunnen sparen. Wat zijn precies de voordelen van het hebben van een uitvaartverzekering ten opzichte van het sparen voor zo’n doel? In dit artikel lees je er meer over.

Dit houdt een uitvaartverzekering in Nederland in
Op het moment dat je overlijdt, moeten er allerlei zaken worden geregeld. De kans is groot dat je verschillende wensen hebt rondom je uitvaart. Misschien wil je graag begraven worden op begraafplaats Zorgvlied of wie weet heb je duidelijke wensen over de muziek, de bloemen en de rouwkaarten. Dit soort wensen kun je vastleggen in je eigen uitvaartverzekering. Zo kan je uitvaart alsnog precies zo worden geregeld zoals jij dat had gewild. Dat is natuurlijk niet de enige reden om een uitvaartverzekering af te nemen. Sterker nog: over het algemeen is de grootste reden om dit te doen het feit dat de kosten van de uitvaart worden gedekt door een uitvaartverzekering.

Omdat je gemiddeld enkele duizenden euro’s kwijt bent aan een uitvaart is het wel zo’n prettig idee dat deze kosten door middel van een passende uitvaartverzekering worden gedekt. Dat is namelijk wat een uitvaartverzekering doet. Je betaalt een maandelijkse premie (van meestal een paar euro per maand) tot het moment dat je overlijdt. Vervolgens kunnen nabestaanden de uitvaartverzekering gebruiken om de gewenste uitvaart te laten uitvoeren. Dat biedt een stukje zekerheid voor jezelf, maar vooral voor je nabestaanden. Zij zitten vervolgens niet met hoge kosten waar ze niet op gerekend hadden.

Is een uitvaartverzekering verplicht om af te nemen?
Er is in Nederland een aantal verzekeringen dat verplicht is om af te nemen. De uitvaartverzekering hoort daar niet bij. Toch vinden veel mensen het wel een fijn idee om deze verzekering te hebben door dat stukje financiële zekerheid. Het is immers een van de weinige verzekeringen die altijd uitbetaalt, omdat er een dag komt dat je overlijdt. Met een uitvaartverzekering hoef jij je geen zorgen te maken, maar je nabestaanden ook niet. Mocht er geen uitvaartverzekering zijn afgesloten en er ook geen nabestaanden beschikbaar zijn, dan wordt (een hele simpele) uitvaart door de gemeente betaald en waar mogelijk van een erfenis afgehaald.

Daarom is het hebben van een uitvaartverzekering ideaal. Hiervoor betaal je iedere maand een vastgestelde premie. Deze premie is voor iedereen anders, omdat de totale prijs samenhangt met je leeftijd en het bedrag dat verzekerd is. Het is namelijk zo dat des te jonger je bent, des te lager de premie uitvalt. Daarbij hangt het uiteindelijke verzekerde bedrag ook af van je persoonlijke wensen. De één heeft bijvoorbeeld meer wensen rondom een uitvaart dan de ander. Logischerwijs is de maandelijkse premie van iemand met meer wensen dus hoger.

Uitvaart betalen met spaargeld is eveneens mogelijk
Hoewel er veel mensen in Nederland zijn die om bovenstaande redenen een uitvaartverzekering hebben afgenomen, zijn er ook nog mensen die een uitvaart liever met spaargeld betalen. Natuurlijk is dat ook gewoon mogelijk. Het is in dat geval wel belangrijk om op tijd te beginnen met het wegzetten van geld. Je weet immers nooit wanneer je komt te overlijden. Het nadeel hiervan is dat je niet de zekerheid hebt dat je het benodigde bedrag gespaard hebt op het moment dat het nodig is; juist omdat je niet kunt voorspellen wanneer dat moment gaat komen.

Daarbij moet je weten dat spaargeld in de meeste gevallen niet meteen beschikbaar is als iemand overlijdt. De spaarrekeningen worden na het overlijden in eerste instantie bevroren, waarbij er eerst wordt gekeken naar een eventueel testament. Dat kan dus betekenen dat nabestaanden niet meteen van dat geld gebruik kunnen maken op het moment dat het nodig is en dus alsnog eerst zelf geld moeten voorschieten. Wil je dat liever voorkomen? Kies dan voor een uitvaartverzekering om die kosten sowieso meteen gedekt te hebben wanneer het nodig is. Je hoeft geen duizenden euro’s te sparen en je hebt wel de zekerheid dat je uitvaart gewoon betaald kan worden voor een afgesproken premie per maand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie