Afbeelding
Foto: Pixabay

Persoonlijke lening vervangt hypotheekverhoging in Nederland

24 november 2023 om 09:50 Partnercontent

Als je overweegt om je huis te renoveren, is het een optie om je hypotheek te verhogen. Hoewel deze aanpak in het verleden vaak werd toegepast, is het tegenwoordig minder gangbaar. De meerderheid van de huiseigenaren in ons land kiest nu eerder voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Deze verschuiving is voornamelijk te wijten aan de stijgende rentetarieven, die aanzienlijke invloed hebben op de totale kosten, zo bleek uit onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief. Als gevolg hiervan kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om een persoonlijke lening af te sluiten in plaats van hun hypotheek te verhogen. Dit stelt hen in staat om op een kosteneffectieve manier specifieke uitgaven te financieren, zoals notaris- en taxatiekosten, zonder extra financiële lasten op lange termijn.

Aanzienlijke stijgingen in hypotheekrentes zorgen voor leenveranderingen

Het is algemeen bekend dat de rentetarieven in Nederland in het afgelopen jaar aanzienlijk zijn gestegen, met aanzienlijke gevolgen voor de hypotheekmarkt. Aan het begin van 2022 kon men bijvoorbeeld nog een hypotheek met een vaste rente van 10 jaar afsluiten tegen een tarief van 1,1 procent. Tegen het einde van datzelfde jaar was het rentepercentage echter gestegen tot een gemiddelde van maar liefst 4,1 procent. Met andere woorden, in slechts één jaar tijd is het rentepercentage bijna verdrievoudigd. Deze ontwikkeling heeft niet alleen gevolgen voor starters op de huizenmarkt, maar ook voor mensen die al een hypotheek hebben afgesloten, aangezien hun kosten aanzienlijk zijn gestegen. Uit onderzoek van het Nederlandse Krediet Collectief blijkt dat Nederlanders als reactie hierop op een andere manier geld lenen, waarover je hieronder meer leest. 

Persoonlijke leningen wordt populairder in Nederland

Een opvallende trend is dat steeds meer huiseigenaren ervoor kiezen om geen hypotheek te verhogen, maar in plaats daarvan een persoonlijke lening af te sluiten. Zowel degenen die al een huis bezitten als starters op de woningmarkt maken gebruik van persoonlijke leningen, bijvoorbeeld voor renovaties aan het huis of om extra financiële middelen te verkrijgen voor de aankoop van een woning. Deze verschuiving wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Een persoonlijke lening heeft natuurlijk over het algemeen een kortere looptijd dan een hypotheek, wat de uiteindelijke kosten beperkt. Het groeiende gebruik van persoonlijke leningen blijkt ook uit het zoekgedrag van Nederlanders, waarbij in 2023 een stijging van 22 procent werd waargenomen in zoekopdrachten naar de zoekterm ‘persoonlijke lening’, vergeleken met 2022. 

Autoleningen zijn toch nog het populairst

Hoewel persoonlijke leningen in populariteit toenemen, blijven autoleningen de koplopers op de leenmarkt. Gegevens van kredietverstrekkers tonen aan dat het meest voorkomende doel voor het lenen van geld nog steeds het kopen van een auto is. Desondanks wint het verbeteren en/of verbouwen van een huis aan belang. Maar liefst 36,5 procent van de leningen wordt nu afgesloten voor dit doel, vergeleken met 53,1 procent voor het financieren van een auto. Grote uitgaven, zoals het kopen van nieuw inrichting, bezetten de derde plaats op deze lijst, hoewel er uiteraard nog tal van andere grote uitgaven zijn waarvoor men een persoonlijke lening kan overwegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie