Afbeelding
Foto: Getty Images

Een weg naar herstel: afkickklinieken in de regio Amsterdam

28 november 2023 om 17:45 Partnercontent

Wie diep in zijn verslaving zit, lijkt soms geen uitweg meer te kunnen zien. Je bent in een vicieuze cirkel gekomen. Je zit volledig klem. Het is dan fijn om te weten dat je niet de enige bent. Nederland kent heel wat verslaafden. Vooral in de Randstad. Daarom zien we dat het aantal behandelcentra daar ook erg hoog ligt. Gelukkig maar, want dit maakt de weg naar herstel toegankelijker. Zolang er mensen zijn die kunnen en willen helpen en plekken waar je heen kan, is er altijd hoop. 

Worstel jij met de gevolgen van een verslaving? En heb je nu echt de knoop doorgehakt om hulp te zoeken? Weet dan dat er genoeg afkickklinieken in de regio Amsterdam zijn. Met behulp van onderstaande tips ontdek jij de kliniek die bij jou past en op je wensen aansluit. 

Kliniek gespecialiseerd in jouw verslaving 
Steeds vaker zien we dat instellingen zich focussen op enkele verslavingen. Hierdoor kunnen zij betere hulp bieden dan wanneer ze het heel breed aanpakken. Bedenk dus goed welke instelling het beste bij jou zal passen. Ben je bijvoorbeeld verslaafd aan alcohol? Ga dan specifiek op zoek naar een afkickkliniek alcohol Amsterdam. Hier kun je specialistische hulp krijgen bij jouw type verslaving. Besef namelijk wel dat verslavingen erg divers kunnen zijn. Zo zijn er ook klinieken voor eetverslavingen of seksverslaafden. Het is niet enkel alcohol en drugs. Goed om hier rekening mee te houden, zodat je het aanbod makkelijker kunt filteren. 

Houd ook rekening met de behandelmethoden die worden toegepast. Waar ligt de focus vooral op? Zo zijn er klinieken die zich uitsluitend richten op het afkicken en men vervolgens weer verder stuurt om elders hulp te zoeken voor onderliggende problemen. Het is echter het prettigst wanneer beide problemen aangepakt kunnen worden. Zo zijn er ook instellingen die geloven dat een verslaving nooit opgelost kan worden als de grondslag van het probleem niet wordt aangepakt. Daarom staat de verslaving zelf op de tweede plaats en worden de pijlen volledig gericht op de onderliggende problematiek. 

Lees ervaringen van anderen 
Wat zeggen anderen over deze afkickklinieken? Het is goed om ook hier op te letten bij het maken van een beslissing. Natuurlijk zeggen de ervaringen van anderen niet alles. De één zal nou eenmaal een betere klik hebben dan de ander. Maar wanneer ze ervaringen overwegend positief of negatief zijn, wil dat natuurlijk wel een beeld schetsen.

Je kunt eventueel ook aan de huisarts vragen of hij een geschikte plek voor jou weet. Hij weet immers meer over wat er speelt en heeft waarschijnlijk ook ervaring met diverse instellingen. Dan is het gemakkelijker om de juiste match te vinden. 

Wachtlijst 
Bij een verslaving is het belangrijk dat er zo spoedig mogelijk hulp komt. Hoe langer men wacht, hoe sterker de verslaving om zich heen begint te grijpen. Als je echt heel diep in de verslaving zit, dan telt elke dag. Helaas hebben ze ook in dergelijke instellingen te maken met wachtlijsten. Hier ontkom je niet aan. Soms heb je dan ook geen andere keus dan voor een afkickkliniek met de kortste wachtlijst te kiezen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie