Afbeelding
Foto Unsplash

Uitvaartverzekering: Belangrijker dan ooit

2 januari 2024 om 07:16 Partnercontent

De bevolking wordt steeds grijzer. Deze bevolkingstrend verhoogt de nationale vraag naar uitvaartverzekeringen. Veel ouderen zijn zich namelijk bewust van deze ontwikkeling en willen hun nabestaanden hier zo min mogelijk mee opzadelen. Niet alleen is de grijze bevolking proportioneel groter, het contrast met de dragende bevolking wordt ook steeds groter. De oplossing? Een uitvaartverzekering.

Definitie: Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is een sociale risicoverzekering die een vergoeding of diensten uitkeert bij het overlijden van iemand. Zo’n uitvaartverzekering zou in principe de kosten van de uitvaart van de verzekerde moeten dekken. Binnen deze verzekeringsgroep zijn er verschillende soorten verzekeringen, zo zijn er specifieke verzekeringen die de gehele crematie of begrafenis vergoeden. Denk hierbij aan bijkomende aspecten zoals de kist of urn, de ceremonie en de catering.

Belang: Uitvaartverzekering afsluiten

Overlijd je en laat je geen geld uit erfenis achter voor je nabestaanden? Dan draaien deze geheel op voor jouw uitvaartkosten. Het kost in Nederland gemiddeld meer dan 5000 euro om een begrafenis of crematie te houden. Dat is een hoog kostenplaatje voor de nabestaanden wanneer zij deze uit eigen zak moeten betalen. Hier komt een uitvaartverzekering dus om de hoek kijken.

Met een uitvaartverzekering ontlast je je nabestaanden van deze financiële en administratieve belasting. Een ander bijkomend voordeel van een uitvaartverzekering is dat jij de uitvaart van jouw wensen, ontvangt. Deze verzekering geeft je de mogelijkheid om je nabestaanden achter te laten met de juiste middelen om je uitvaart naar eigen behoefte te laten verlopen. Een uitvaartverzekering is dus gunstig voor zowel jezelf als je nabestaanden.

Noodzaak: Uitvaartverzekering

Is het nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten? Het antwoord hierop verschilt. De voordelen van deze verzekering zijn afhankelijk van jouw persoonlijke financiële situatie in combinatie met jouw uitvaartwensen. De onderstaande drie pijlers helpen je met het beoordelen wat het gunstigst is voor jou:

1. Financiële ontlasting
Een uitvaartverzekering ontlast je nabestaanden op financieel aspect. Heb je bijvoorbeeld een begrafenisverzekering? Dan hoeven je nabestaanden zich geen zorgen te maken over de betaling van je begrafenis. De dekking voor alle kosten wordt namelijk vergoed door de uitvaartverzekeraar, waardoor de nabestaanden de begrafeniskosten niet hoeven voor te schieten.

2. Invloed op nabestaanden
Na het overlijden van een dierbare wil je zoveel mogelijk onrust rondom financiële en administratieve zaken wegnemen. Een uitvaartverzekering biedt deze rust. Hierdoor kunnen jouw nabestaanden hun volledige focus leggen op het verwerkingsproces.

3. Uitvaartkosten
Het heeft impact op elk onderdeel van onze maatschappij: inflatie. Door de inflatie in Nederland worden ook uitvaarten met het jaar duurder. Als je een uitvaartverzekering afsluit die zich jaarlijks indexeert, ben je er zeker van dat je dezelfde uitvaart kan organiseren als het moment waarop je de overeenkomst afsloot. Als je geen uitvaartverzekering afsluit kan het voorkomen dat je niet voldoende spaart tegenover de stijgende uitvaartkosten.

Aandachtspunten: Uitvaartverzekering afsluiten

Je kunt online bij diverse uitvaartverzekeraars een uitvaartverzekering afsluiten. Daarbij kijk je waarschijnlijk het eerst naar de hoogte van de premie. Toch zijn er ook een aantal belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden. Denk hierbij aan de verzekeringswaarde, het soort verzekering dat je afsluit, de premie die je wenst en de bijbehorende uitkering. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie