Afbeelding
Joop Touw/BDU

Column Anders kijken, meer zien (82): ‘Laten we vooral het abnormale blijven signaleren’

9 februari 2024 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL Columniste Sheila Sitalsing schreef een fascinerend artikel met genoemde titel. Het gaat over de vreemde gewoonte van mensen om het abnormale na enige tijd gewoon te gaan vinden. In een sluipend proces went eerst het idee, waarna het gedrag steeds meer als ‘normaal’ wordt gezien. Zoiets moet gebeurd zijn bij ‘de wereld draait door’ en vele andere affaires. Met als nieuw groot voorbeeld de poging van VVD, BBB en NSC om met Geert Wilders zaken te doen. Dit maakt duidelijk, dat ethiek nooit met een harde klap uit de ruimte verdwijnt, maar langzaam verdampt als het normafwijkende gedrag stilletjes steeds meer geaccepteerd wordt. Dit gif sluipt een systeem binnen zonder ophef of misbaar. Elke dag een stukje meer.

ABNORMAAL 1

Dit fenomeen is ook waarneembaar in onze eigen politieke arena. Een geitenpaadje wordt de normale weg. Iets onderling regelen, wordt ‘zoals het hier gaat!’ Denk aan de coalitievorming VVD, OAA en GL; normaliter geen politieke vrienden maar het kwam wel aardig uit gegeven de politieke ambities van de kandidaat wethouders. Bizar werd de voorstelling, toen de kandidaat wethouder van GL al voor de start van de coalitie naar Hoorn vertrok, kort daarna gevolgd door de VVD wethouder die burgemeester werd in Blaricum. Zo raakte zelfs de voornaamste reden om met elkaar deze coalitie te vormen al snel buiten beeld.

ABNORMAAL 2

Vervolgens moest er in de formatiefase nog een bezettingsprobleem worden opgelost. De kandidaat-wethouder van OAA is immers de partner van het OAA raadslid, die ook graag in de Raad wilde blijven zitten. Een probleem, omdat de Raad het College controleert en dit dus een ongezonde rolspanning geeft. Zeker als men zich realiseert dat het betreffende raadslid ook deel uitmaakt van de Auditcommissie. Met een gezond moreel kompas en gevoel voor verhoudingen begin je er niet aan, maar ook daar kun je dus kennelijk verschillend over denken. Desondanks werden en worden er niet heel veel woorden aan de situatie vuil gemaakt. Niet door de Raad. En niet door de burgemeester wier taak het immers is om te waken over de integriteit van het Bestuur.   

ZELFKRITIEK

Helaas is men niet al te kritisch op het eigen functioneren. Ook niet, nu Ouder-Amstel op zoek moet naar een nieuwe burgemeester. Automatisch werden de 6 fractievoorzitters in de vertrouwenscommissie benoemt. Dat is ons ‘normaal’ als fractievoorzitter gestuurde gemeente. Geheel voorbijgegaan wordt aan de vraag, wie qua competenties het meest geschikt is voor deze selectierol. En hoe het met de leeftijdsopbouw van de commissie zit. Noch passeert de vraag of we überhaupt nog wel een zelfstandige gemeente moeten willen zijn. Is het wel verstandig om in blessuretijd nog een nieuwe burgemeester te benoemen?  

Rob Fijlstra   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie