De partijen willen dat Zwarte Piet in Ouder-Amstel tot het verleden gaat behoren.
De partijen willen dat Zwarte Piet in Ouder-Amstel tot het verleden gaat behoren. Archieffoto

GroenLinks en PvdA willen dat gemeente steun voor Zwarte Piet in trekt

1 november 2019 om 19:00 Politiek

OUDERKERK AAN DE AMSTEL-GroenLinks en de PvdA hebben in de raadsvergadering van 31 oktober jl. een motie ingediend waarin zij oproepen dat de gemeente een duidelijke boodschap afgeeft over Zwarte Piet.

Naar aanleiding van het rapport van de Kinderombudsman en het standpunt van het College voor de Rechten van de Mens, vinden de partijen dat de gemeente Ouder-Amstel zou moeten beginnen met haar steun voor Zwarte Piet intrekken door geen beeldmateriaal meer te gebruiken van Zwarte Pieten, en de Burgemeester geen intocht met Zwarte Pieten te laten onthalen.

De Kinderombudsman geeft aan dat kinderen door Zwarte Piet nog meer te maken krijgen met discriminatie dan zij al krijgen, en het College voor de Rechten van de Mens geeft aan dat het figuur van Zwarte Piet in strijd is met meerdere verdragen. Omdat alleen GroenLinks en de PvdA voor de motie stemden haalde de motie het niet. De burgemeester zei wel toe geen beeldmateriaal van Zwarte Piet meer te gaan gebruiken. 

GroenLinks en de PvdA vinden het jammer dat de rest van de gemeenteraad niet meer wil doen om de steun voor Zwarte Piet in te trekken. Jan Alberts van de PvdA memoreerde in de raadsvergadering dat het college met de dialoogtafels, de viering van Keti Koti, de herdenking van Elieser en de coming out dagen hele positieve activiteiten onderneemt om discriminatie tegen te gaan. Daarom zou hij het passend vinden ook over Zwarte Piet een duidelijk signaal af te geven. 
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie