GroenLinks stelt vragen over vuurwerk

9 januari 2020 om 11:42 Politiek Deel je nieuws

Duivendrecht-GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld over hoe nieuwjaarsnacht en de periode daaromheen verlopen is in onze gemeente. De partij had voor nieuwjaar al gevraagd om aandacht te geven aan de mogelijkheid om een vuurwerkvrije zone aan te vragen.Na nieuwjaar wil GroenLinks graag weten hoe nieuwjaar verlopen is. Vooral de vele slachtoffers, ongeregeldheden en het geweld tegen hulpverleners baart GroenLinks zorgen. In April 2019 diende GroenLinks Ouder-Amstel al een motie in om vuurwerk te beperken tot één centrale plek per woonkern. Hier was toen geen meerderheid voor. Landelijk werkt GroenLinks nu aan een initiatiefwet om vuurwerk te verbieden. 

GroenLinks Ouder-Amstel wil graag weten hoe de situatie precies is in Ouder-Amstel. Het valt de raadsleden op dat er op sommige plaatsen al weken voor nieuwjaar vuurwerk wordt afgestoken, en dat vuurwerkafval slecht wordt opgeruimd. Linda Muusses: ‘Ik hou ervan naar vuurwerk te kijken, maar denk wel dat dat ook anders kan dan we nu gewend zijn. Eén professioneel georganiseerde vuurwerkshows per kern of gemeente lijkt mij een stuk prettiger. Sinds ik mij realiseer dat de meerderheid van de vuurwerkslachtoffers gewoon toevallige voorbijganger was ben ik anders naar deze traditie gaan kijken. De verschrikkelijke ongelukken, zoals brand met dodelijke afloop, zou ik ook niet voor lief willen nemen. Daarom willen we weten hoe het in onze gemeente zit.’ Lily Kreca: “We hadden al geregeld dat inwoners de mogelijkheid hebben om een vuurwerkvrije zone aan te vragen. Daar is echter weinig aandacht voor geweest, en kon ook niet altijd op tijd worden gerealiseerd. Eigenlijk is het wel een beetje omgekeerde wereld. Inwoners moeten dan met hun buurt overleggen en ook zelf handhaven. Zou het niet logischer zijn als we een paar plekken aanwijzen waar het wel mag? Daar kan dan ook echt op toe worden gezien.”

In haar speech tijdens de nieuwjaarsreceptie refereerde de burgemeester ook aan het vuurwerkverbod waar vele burgemeesters zich voor uitspraken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie