Afbeelding
Joop Touw / BDU

Coalitie-onderhandelingen begonnen

29 maart 2022 om 14:30 Politiek

OUDER-AMSTEL De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. Ouder-Amstel Anders (OAA) werd de grootste partij en nam het initiatief om via een informateur een verkenning te doen naar de meest kansrijke coalitie. Zijn rapportage is inmiddels gereed en daaruit blijkt een coalitie van OAA, VVD en GL met een meerderheid van acht van de vijftien raadszetels het meest kansrijk. 

In een eerste gesprek hebben de partijen met name gesproken over het proces. Paulette Koek, lijsttrekker van OAA geeft aan: “Bij dit eerste gesprek hebben we geconcludeerd dat het belangrijk is met de gehele raad een gezamenlijk idee te hebben van de uitgangspositie: de financiële situatie van de gemeente is namelijk niet rooskleurig. Daarom is het van groot belang als hele raad duidelijkheid te krijgen van de opgave waarvoor we staan. Dat is niet iets alleen voor de coalitiepartijen of het college.“ 

BIJEENKOMST De partijen vinden het cruciaal om inwoners en de hele raad te betrekken bij het maken van een coalitieakkoord. Op dinsdag 5 april om 20.00 uur houden de onderhandelende partijen een bijeenkomst in het gemeentehuis. Tijdens deze bijeenkomst kunnen inwoners en raadsfracties hun input geven door in te spreken: insprekers kunnen zich aanmelden via raad@ouder-amstel.nl.

Het doel is tot een akkoord te komen waarvoor zoveel mogelijk draagvlak is. De uitdaging waarvoor de gemeente staat maakt een groot draagvlak essentieel om met elkaar deze lastige periode tot een goed einde te brengen.

VERTROUWEN OP ELKAAR OAA, VVD en GL verschillen inhoudelijk op diverse punten, maar het belangrijkste, zeker op gemeentelijk niveau, is dat ze op elkaar kunnen vertrouwen en dat ze goed kunnen samenwerken met de vertegenwoordigers van alle partijen. De komende weken gaan de onderhandelaars intensief met elkaar in gesprek om te kijken of een coalitieakkoord mogelijk is. Komt het tot een akkoord, dan kan daarna een nieuw college geïnstalleerd worden.

Afbeelding
advertentie
advertentie