Afbeelding
Google Maps
COLUMN

Wat gebeurt er met uw stem (4)

8 april 2022 om 11:30 Politiek

OUDER-AMSTEL Het nieuwe coalitieakkoord wordt geschreven in een tijd van gierende inflatie, hogere energielasten en afnemende koopkracht. Bovendien leidt het toegenomen groene bewustzijn er toe dat we zullen moeten gaan betalen voor de milieuschade van producten en diensten. Terecht, maar dit maakt alles van vlees tot vliegen duurder. Daarbovenop komen nu de consequenties van de oorlog in de Oekraïne. Zoals bijvoorbeeld de kosten voor de opvang van vluchtelingen in onze gemeente. Terwijl we als gemeente al een niet geringe financiële opgave hebben; ‘de knip is leeg en de rek is uit het elastiek’. Kortom; de boodschap aan de potentiële coalitiepartijen is grimmig. Er is op alle fronten te weinig geld en de bezuinigingsmogelijkheden op gemeentelijk niveau zijn beperkt.

KANSRIJKE COALITIE In dit spookhuis zijn er nog altijd liefhebbers, die lonken naar bestuurlijke verantwoordelijkheid en het wethouderschap. Zoals in ons geval vertegenwoordigers van Ouder-Amstel Anders, VVD en GroenLinks. Partijen die elkaar gevonden hebben op basis van het goede gevoel; ‘vertrouwen en goed kunnen samenwerken’. Zonder dat bekend is hoe ze aankijken tegen de kantelende tijdgeest of wat ze inhoudelijk met elkaar willen bewerkstelligen. Meestal wordt er gezocht naar een coalitie die zoveel mogelijk recht doet aan de verkiezingsuitslag. Of één die op een solide meerderheid in de Raad kan bouwen. Dit tweede criterium wordt in ons geval in ieder geval niet gehaald; het gaat slechts om een nerveus makende meerderheid van 1 zetel. Erg marginaal, wanneer je kunt zien aankomen dat het gemeentebestuur de komende periode voor heel veel pijnlijke beslissingen staat. Lees lastenverhoging en bezuiniging op bestaande voorzieningen. Een beetje aanleg voor masochisme moeten de formerende partijen dus wel hebben. De bestuurlijke uitdaging vraagt meer, dan een gemakzuchtige inschatting dat je het met elkaar wel zult redden.

BESTUURLIJKE KWALITEIT Bij de selectie van wethouders moet vooral goed gelet worden op hun bestuurlijke competenties. Als individu en als team. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar de partijpolitieke achtergrond. Ambitie alleen is immers een slechte succesvoorspeller; een bestuurder moet toch ook beschikken over de intelligentie om moeilijke puzzels te doorgronden en op te lossen. Gecombineerd met kwaliteiten als overzichtsvorming, wijsheid, verbindend vermogen en empathie. Hoe wil je anders een kans op succes maken nu het allemaal steeds ingewikkelder wordt. Het is onverantwoord om dit thema – bestuurlijke opgave versus bestuurlijk vermogen – niet hardop met elkaar te bespreken. Wellicht is dit al veel te lang niet gebeurd en verklaart dit mede de lege knip van de gemeente. Klassiek geval van teveel hooi op je vork nemen en te weinig zelfkritisch zijn. Het is niet zonder risico- of zelfs bloedlink- om in een zwaardere gewichtsklasse te willen boksen dan je aankan. Wie gooit in onze politieke cultuur dan de handdoek in de ring?

DRAAGVLAK Zo gingen de formerende partijen op 5 april op zoek naar draagvlak voor hun coalitie meteen inspraakavond voor inwoners en raadsfracties. Zonder echt duidelijk te maken, hoe de financiële vlag er bij hangt en waar men nu precies draagvlak voor zoekt. Tot meer dan extra verwarring kan deze strategie niet leiden. Bovendien zou het verwerven van draagvlak in deze fase niet de hoofdzorg van de coalitie moeten zijn. Eerst moet duidelijk worden waar je zelf inhoudelijk voor staat en hoe je denkt daar praktisch vorm aan te gaan geven. Ik wacht dus op een coalitie, die ons in heldere taal durft te vertellen hoe de vlag er wat haar betreft over pakweg een half jaar bijhangt. En daarbij ook duidelijk maakt, wat er de afgelopen jaren met de algemene reserve van de gemeente is gebeurd. Dan komt daarna het goede moment om op zoek te gaan naar draagvlak.

Rob Fijlstra

advertentie
advertentie