Afbeelding
Joop Touw / BDU
COLUMN

Wat gebeurt er met uw stem (6)

22 april 2022 om 11:30 Politiek

OUDER-AMSTEL Met regelmaat passeert de vraag, of mijn columns niet te negatief zijn. Want alle betrokkenen proberen er toch het beste van te maken. Met als onderliggende hoop, dat ik verbeteringen of oplossingen voor handen heb. Welnu – ik snap zowel de kritiek als de hoop. Maar inlossen kan ik de onderliggende verwachting niet. Wel kan ik meedenken; zoals ik er op reken, dat de lezer deze inspanning ook levert. Met dit keer als onderzoeksvraag: kan de oude politiek de nieuwe voortbrengen? Zodat er veel meer probleemoplossend vermogen ontstaat en niet de boemeltreinachtige energie van dit moment. Niet je kruid droog houden, omdat je elkaar op andere dossiers toch weer nodig hebt. Waardoor er een file ontstaat van gevoelige onderwerpen en halve oplossingen. Met als resultaat dat wat begint als een probleem sluipenderwijs verandert in een crisis.

BESCHAAFD SPEKTAKEL Bij dit soort observaties kom je automatisch uit wanneer je naar het functioneren van de (lokale) politiek kijkt. Men vergadert zich een ongeluk, maar wordt daar niet besluitvaardiger van, noch maakt men de samenleving er gelukkiger mee. Het gebeuren heeft meer weg van een schoolpleinruzie, dan een poging om met elkaar in goed overleg de toch serieuze problemen op te lossen. Ook onze gezagsdragers zijn soms het spoor geheel bijster; zoals recent een voorzitter die afhamert op het moment, dat de publieke tribune met applaus een signaal van betrokkenheid afgeeft. ‘Nee, zo doen we dat hier niet’. Zo wordt onmiddellijk de heersende omgangscode helder; het is mooi als het volk meepraat, maar liever niet dit volk. Kennelijk wordt niet begrepen, dat ook uitbarstingen van (on-) vrede een serieus teken van betrokkenheid zijn. En dat het verstoren van een vergaderorde te verkiezen is boven een definitief besluit van betrokken burgers om voortaan de boel maar helemaal de boel te laten. Een vitale democratie kan niet zonder levendige omgangsvormen, diepgaande interesse in elkaars perspectief en enig beschaafd spektakel. 

BURGERBERAAD Kan het anders? Jazeker! Gelukkig zijn we niet geschapen voor het passief aanvaarden van ons lot. Daarom moeten we de politiek ook niet overlaten aan onze politici. Daar zijn onze problemen namelijk te complex voor. En het groepje mensen dat nog lid is van een politieke partij te klein. Het is tegennatuurlijk, dat we ons lot toevertrouwen aan het kleine groepje mensen, dat nog leeft van en in de buurt woont van het gemeentehuis. Bedenk hierbij, dat we een buitengewoon kennisrijke gemeenschap zijn met gemiddeld buitengewoon hoog gekwalificeerde inwoners. Met voldoende mensen, die ook betekenisvol willen zijn voor hun gemeenschap; het is betrokkenheid die niets kost, maar wel heel veel brengt. Dan gaat er van alles van beneden naar boven bewegen: inbreng, ideeën, betrokkenheid, zeggenschap. Zodat we samen bouwen aan een verhaal waar we als gemeente heen willen en hoe we de toekomst voor ons zien. Dat kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden in een burgerberaad. Daarin buigt een gelote groep inwoners over een complex maatschappelijk probleem. Hierbij laten zij zich grondig informeren door experts en ervaringsdeskundigen en gaan ze daarna met elkaar in dialoog op zoek naar oplossingen die het gemeenschappelijk welzijn dienen. Geen eindeloos debat, maar een uitwisseling van perspectieven. Alles in de geest van deep democracy; een prachtige vorm om de potentie van groepen maximaal te benutten. Het zal even wennen zijn, maar het model heeft zich ondertussen in de praktijk ruimschoots bewezen. Zodat zich daadwerkelijk een alternatief kan ontwikkelen voor de vermoeide democratie van dit moment. Wat zou het mooi zijn als wij in dit opzicht een voorbeeld voor Nederland kunnen worden.

Rob Fijlstra

advertentie
advertentie