Afbeelding
Joop Touw / BDU
COLUMN

Anders kijken, meer zien (3)

8 juli 2022 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL Op 29 juni was de jaarlijkse herdenking van Elieser (1610-1629), begraven op de Joodse begraafplaats Beth Haim. Tegen de achtergrond van Keti Koti (verbroken ketenen), de jaarlijkse viering van de afschaffing van de Nederlandse slavernij op 1 juli 1863. Het voelde aan als een ver van mijn bed show. Totdat ik mezelf corrigeerde; het was destijds geen show en het is ook niet ver van mijn bed. Het gaat om een zeer pijnlijke realiteit, met grote relevantie voor de tijd waarin we zelf leven. Hoe kon dit destijds gebeuren? En vooral: wat maakt dat de geschiedenis zich sindsdien zo vaak herhaalt? Was het niet onze eigen regering die zeer recent excuses maakte voor het institutioneel racisme binnen onze hoogst eigen belastingdienst? 

ZO DICHTBIJ Zo werd anders kijken wederom een mogelijkheid om meer te gaan zien. En raakte ik geroerd door zeer krachtige en hartveroverende presentaties. Door mensen die met hart en ziel hun statements maakten. Zonder beleidstaal over inclusie en diversiteit, maar gedreven door hun innerlijke verlangen naar verbinding en vrijheid. Dat gaf hun taal een enorm soortelijk gewicht. Dank vooral aan Linda Nooitmeer en Renate Galdey voor het voorbeeld dat zij in dit opzicht gaven. En wat te denken van het natuurtalent Azra; een jonge dame, groep 6. Zo naturel en innemend; en gezegend met zoveel zeggingskracht. Gelukkig reikt ze hoog; ze wil ‘minister president’ worden. Dat lijkt me een goed plan. En voor alle sprekers en organisatoren geldt; jullie verdienden een groter publiek.

GEWOONTEPATRONEN Wat zou een toevallig passerend marsmannetje rapporteren over deze bijeenkomst? Wel allereerst dat de sessie begon in aanwezigheid van veel kinderen. Opvallend was de blije energie van deze deelnemers, die duidelijk goed waren voorbereid op de bijeenkomst. Na drie kwartier moesten zij het toneel verlaten. Daardoor bleef er slechts een kleine groep volwassenen over. Met de kinderen verliet ook de ongebonden vrolijkheid en drempelloze nieuwsgierigheid het toneel. Daarvoor in de plaats kwam het meer serieuze en rol gestuurde gedrag van de gezagsdragers. Zij spreken over het belang van inclusiviteit en diversiteit, terwijl deze kwaliteiten even daarvoor door het vertrek van de kinderen de nek omgedraaid zijn. Niemand die dit gek vindt. Behalve het toevallig aanwezige marsmannetje.

BLINDE VLEKKEN Waarom worden dit soort evidenties over het hoofd gezien? Met als gevolg dat we mede daardoor de onderliggende problemen in stand houden. Beleidstaal verandert niets aan deze werkelijkheid. We zullen veel dieper en zelf kritischer op zoek moeten naar factoren die maken dat de geschiedenis zich ook in onszelf zo vaak herhaalt. Dat gaat niet pijnvrij. Want uiteindelijk stuit je op eigen gedateerde overtuigingen en wereldbeelden. Ingebouwde blokkades, die zorgen voor stagnatie en onrechtvaardigheid. 

VERBINDING EN SOLIDARITEIT We worden op dit moment overlopen door verontwaardiging. Een gevoel dat gevoed wordt door woede om bepaalde misstanden, maar ook door onwetendheid over de oorzaken daarvan. Wie dit tegen wil gaan verdiept zich om te beginnen in de eigen geschiedenis. En kijkt hierbij serieus in de spiegel. En legt zo gaandeweg de eigen ketenen af. Dit alleen al maakt de viering van Elieser en Keti Koti ook voor de toekomst uiterst relevant.

Rob Fijlstra

advertentie
advertentie