Afbeelding
Joop Touw / BDU
COLUMN

Anders kijken, meer zien (4)

15 juli 2022 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL In Ouder-Amstel is het politieke jaar op 7 juli afgesloten met een raadsvergadering en een borrel. De eerstvolgende raadsvergadering is gepland voor 29 september. Zo op het oog een nogal lange periode voor de huidige turbulente en onvoorspelbare tijd. Een tijd bovendien met meer verongelijktheid, dan samenwerkingsbereidheid. Maar ook ons landsbestuur gaat acht weken met reces. Land in crisis, volksvertegenwoordigers twee maanden weg. Dit blijft toch even wennen. Maar de borrel smaakte er niet minder om.

DUF THEATER Met een fris college en een vers coalitie-akkoord hoopte ik op een enerverende bijeenkomst. Met de gebruikelijke krachtmeting tussen college, coalitie en oppositie over de wenselijkheid en betaalbaarheid van beleidsaanpassingen. In plaats daarvan werd het een tamelijk tamme vertoning. Vooral de algemene beschouwingen waren nogal plichtmatig en visieloos van karakter. Wat wil men nou precies met Ouder-Amstel en met alles wat er op ons afkomt? Wat is hierbij de leidende gedachte? Niets van dit alles in deze Raad; geen enkele fundamentele discussie, geen enkele stemverheffing. Men doet een plas en alles bleef zoals het was. Duf theater dus voor een buitenstaander. Maar de insiders doen hun ding en lijken aan hun noeste arbeid een vorm van voldoening over te houden. Of in ieder geval trek in een borrel.

KEIHARD Tijdens de sessie moest ik denken aan mijn werk als consultant op Urk. Waar je de interacties alleen kunt vatten als je het dialect verstaat, weet wie waar kerkt en je de familiegeschiedenissen voldoende doorgrondt. Want wat mensen van elkaar weten en hoe ze elkaar inschatten bepaalt wat er werkelijk gebeurt; niet wat er in het openbaar gezegd of geregeld wordt. Ook Ouder-Amstel wordt al jaren bestuurd door een kleine bestuurlijke elite. Met mensen die veel van elkaar weten. Zo ontstaan persoonlijke verhoudingen, die bepalend zijn voor wat er werkelijk gebeurt. Alleen met deze wetenschap valt te snappen, waarom de coalitiepartijen al zo vroeg besloten om met elkaar in zee te gaan. Met uitsluiting van andere partijen, lees mensen. Dan wordt ook duidelijk, dat karakterstructuren en persoonlijke verhoudingen hier alles bepalend zijn. En dat inhoud er veel minder toe doet. Dit ‘gezellig samenzijn’ oogt zacht, maar de uitwerking is keihard.

BEZINNING NOODZAKELIJK Mooi dat er nu tijd is voor bezinning op de eigen rolinvulling en het democratisch gehalte van ons rollenspel. Hoog nodig, want helemaal effectief en gezellig zal niemand deze gang van zaken vinden. Of misschien wel, maar dan nog geldt de erosie van het draagvlak van de politiek. In Duivendrecht stemde slechts 51 % van de inwoners. En hier kreeg de VVD slechts 15 % van haar stemmen. Dat betekent dat in onze gemeente een niet representatief deel van de inwoners relatief veel invloed heeft. Bovendien wordt er bij het zoeken naar kandidaat politici in een vijver gevist van mensen die al weten hoe het in de politiek werkt. En éénmaal raadslid wordt het pre-fab raadslid in gezwinde spoed opgevoed tot old-school volksvertegenwoordiger. Zoals dit nu al volop aan het gebeuren is met de nieuwkomers in de Raad. Stop hiermee! Want waarom moet een nieuwkomer zich voegen naar de bestaande gewoontes? In het gemeentelijk beleid gaat het toch over het belang van inclusiviteit en vernieuwing?

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie