Afbeelding
Foto; Joop Touw//BDU
COLUMN

Anders kijken, meer zien (9)

2 september 2022 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL ‘Je moet overal iets van vinden en je staat 24/7 aan’. ‘Dat is zwaar, heel zwaar’ aldus een ex-raadslid die zegt blij te zijn nu weer tijd te hebben voor andere dingen. Maar voor de actieve lokale politici geldt dat ze weer aan de bak moeten. Voor wellicht de zwaarste tijd in hun politieke leven. Want de politieke spanning neemt elke dag toe. Veel wordt opgestapeld en slechts weinig wordt opgelost. Van asiel tot woningmarkt, van milieu tot klimaat, van energie tot koopkracht. Het zijn bijna allemaal consequenties van falend beleid. Vooral landelijk. Maar veel wordt afgewenteld op het laagste overheidsniveau, dus zijn wij straks de Sjaak. Terwijl onze begroting toch al niet florissant oogt. Dat wordt dus alle hens aan dek. Een nogal glibberig dek ook. 

HET IS NIET NORMAAL De zomer van 2022 eindigt daarom voor menig vakantieganger in een gevoel van ontnuchtering; was dit de laatste keer, op deze manier? Daardoor raken we collectief het spoor bijster. Dit is goed te zien in onze omgang met de asielzoekers in Ter Apel. Het is niet normaal om honderden asielzoekers in weer en wind buiten te laten slapen. En het is zeker niet normaal om asielzoekers uit hun net gekregen tentjes te jagen, zonder een alternatief te bieden. En wat te denken van die gemeenten, die structureel weigeren voldoende opvangplekken voor asielzoekers beschikbaar te stellen. Deze lijst laat zich per crisis eindeloos aanvullen. En stopt ook niet bij dierenartsen, die zich verplicht voelen om een dikke-dieren- spreekuur in te voeren, omdat 50% van hun cliënten (huisdieren) te dik is.

RISKANT SPEL We zijn helaas in een voor-of- tegen samenleving terecht gekomen met ultra veel gekrakeel. Hiervoor draagt de Politiek een extra verantwoordelijkheid. Maar juist hier speelt de vraag wanneer we uit-onderzocht, uit-genota’d, uit-geadviseerd, uit-gecoördineerd, uit-gecoacht, uit-gebegeleid , uit-gepilot’ed, uit-getraind en uit-gedeclareerd zijn? Om zo de weg terug te vinden naar de oorspronkelijke bedoeling, naar de menselijke maat, naar wijsheid en daadkracht, naar eenvoud en de gerechtigheid. Naar wat voor de hand ligt, maar eindeloos wordt uitgesteld.

DIALOOG Van mij hoeft een raadslid niet 24/7 beschikbaar te zijn; het is veel verstandiger om de tijd effectief te gebruiken. En overal maar een mening over hebben getuigt over het algemeen ook niet van geestelijke rijkdom. Bovendien verleidt deze houding vooral tot debat en het uitvergroten van de verschillen. Maar niet tot de dialoog die het mogelijk maakt verschillen te overstijgen om zo tot betere ideeën te komen. Om zo tijd over te houden voor het hoogst urgente gesprek over de zinnigheid van de eigen inspanningen. Want nu kosten die veel te veel tijd en geld. We hebben daarom meer dan ooit politici nodig met visie, ethisch besef en ruggengraat; met mensen die voldoende boven de materie te staan. En vooral de moed hebben om te zeggen: Dit is abnormaal. Abnormaal zal nooit het nieuwe normaal worden. Nu niet. Nooit niet! Niet zolang ik hier zit.

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie