Afbeelding
Foto; Joop Touw//BDU
COLUMN

Anders kijken, meer zien (10)

9 september 2022 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL Gezellig thuiskomen is dat. De VVD agendeert met spoed de (dreigende) armoedeproblematiek in Ouder-Amstel; toch geen onderwerp waar de VVD zich in het verleden erg druk over maakte. Bovendien kent de VVD na 12 jaar Mark Rutte zo haar geheel eigen verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie. Ook Natuurlijk Belang zorgt voor een verrassing door ‘na goed overleg’ te hebben besloten het fractievoorzitterschap in handen te leggen van nieuwkomer en stemmentrekster Rita Smit-Lotterman. Helemaal zonder slag en stoot zal dit niet gegaan zijn. 

WELKOM IN POLITIEK SEIZOEN 22/23 Inhoudelijk begint dit seizoen met een explosief trio: Koopkracht, stikstof en asiel. De urgentie is toegenomen, net als de polarisatie. Met op alle niveaus belaste relaties en een gebrekkige bereidheid om tot elkaar te komen. Onverzoenbare standpunten worden met touwtjes bij elkaar gehouden door procedures op te rekken, deadlines te verleggen en eindeloos met elkaar te overleggen. In een omgangscultuur die lijkt op water dat te lang stilstaat. Het raakt verschraalt en gaat stinken. Terwijl alleen vers water het leven verfrist en leven geeft. 

WIE DOORBREEKT DE STATUS QUO We rennen in rondjes, telkens opnieuw. Het politieke jaar start met een borrel en eindigt met een borrel, met in de tussentijd ‘een weelde’ van sterk geritualiseerde vergaderingen, gevuld met een monotone uitwisseling van eerder ingenomen standpunten. Een buitenstaander kijkt naar een debat dat nergens over gaat, of slechts voor de bühne plaatsvindt. Met één belangrijk probleem; er is nauwelijks meer bühne. Ankers kwijt, koers onvindbaar, contact met de samenleving verdwenen en de band met de achterban kwijt. Er moet toch een moedig persoon te vinden zijn die opstaat en zegt: laten we eens zien wat er gebeurt wanneer we hiermee ophouden.

IDEALISME GEPAARD AAN REALITEITSZIN Bij de start van elk nieuw seizoen past zelfreflectie. Met vragen als: Hebben onze besluiten Ouder-Amstel de afgelopen tijd beter, mooier, groener en liever gemaakt? Zijn de structurele problemen echt aangepakt? Hebben we onze gemeente echt toekomstgerichter gemaakt? Of is dit allemaal niet gebeurd en heeft u het aanzien van de politiek slechts vergiftigd met uw nihilistische leegte. Zoals dit landelijk vaak gedemonstreerd wordt met een mix van liegen, draaien en geen verantwoordelijkheid nemen; kalmpjes gekoppeld aan blijven zitten en beterschap beloven.

TIPPING POINTS Dit zijn kritieke momenten waarop iets onomkeerbaar wordt. Een angstaanjagend, maar ook fascinerend concept. Ineens, haast onopgemerkt ben je de grens over en blijkt er geen weg meer terug. Voor mijn gevoel zijn we op zo’n moment aanbeland, of zijn we daar al ruim aan voorbij. Wat we mee maken is uiterst verwarrend. Je zou in zo’n situatie hopen op meer intellectueel vermogen, nieuwsgierigheid, inlevingsvermogen en verdraagzaamheid. Maar dat is niet de ontwikkeling die ik nu zie.

SPANNEND Voor mijn gevoel wordt het daarom echt spannend. Want toekomstbestendige besluitvorming kan alleen plaatsvinden als mensen de bereidheid tonen om radicaal samen te werken. Alleen zo kunnen wij het tij nog keren van bijvoorbeeld de klimaatcrisis en de toenemende sociale ongelijkheid. Als iedereen alleen nog het eigen belang nastreeft, zijn we als gemeenschap hopeloos verloren. Ook in Ouder-Amstel. En missen we de kans die een nieuwe start ons toch altijd weer biedt.

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie