Afbeelding
Joop Touw/BDU
COLUMN

Anders kijken, meer zien (14)

7 oktober 2022 om 11:31 Politiek

OUDER-AMSTEL  Verwondering is wat het leven kleur geeft en de moeite waard maakt. En waardoor we wijzer worden en uiteindelijk geluk vinden in wat we doen. Zonder verwondering wordt alles grijs en wordt het leven een tredmolen; met een eindeloze herhaling van zetten. En neemt grauwe plichtmatigheid het over van levendigheid en passie. Het gebeuren in onze Gemeenteraad heeft hier alle trekken van. Met soms een vleugje hoop, bijvoorbeeld als de voorzitter van de raad belooft, dat zij de omgangsregels in de Raad tot de Kerst met coulance zal hanteren. Dit om de nieuwkomers de kans te geven om aan de bestaande codes te wennen. Belangrijker zou het zijn om nieuwe codes te ontwikkelen. Om zo tot meer openheid en ontspanning te geraken.    

VERSPLINTERING Terwijl er in de wereld van alles aan de hand is, zorgt ook onze lokale politiek voor extra reuring.  Zo hebben we met Lijst Bos er weer een politieke partij bij. Afgehaakt bij Natuurlijk Belang is hij voor zichzelf begonnen. Dit volgens zijn persbericht ‘door onverenigbaarheid van karakters en verschil van inzicht onder het huidige fractievoorzitterschap’. Dan gaat hij verder: ‘Met ruim meer dan 300 stemmen op mijn persoon zal ik het vertrouwen van mijn kiezers niet beschamen’. Maar…..een lijsttrekker krijgt al snel de meeste stemmen. Anders ligt dit voor de nieuwe fractievoorzitter Rita Smit die met  365 stemmen aanzienlijk hoger scoorde dan haar lijsttrekker (301). Je vraagt je af, waarom dit allemaal zo hoog moest oplopen. Maar als je opstapt, geef dan je zetel terug. Nu wordt het binnen de Gemeenteraad wederom complexer, hetgeen niet in het belang is van de kiezer. 

GROEI JUMBO SLUISPLEIN Ook hier wordt de zaak zo voorgesteld, dat economische groei de enige weg voorwaarts is. In dit geval naar duurzame bedrijfsvoering. Lees dit citaat uit de detailhandelstructuur visie in ons aller Weekblad:  ‘Om het Sluisplein als supermarktcentrum ook naar de toekomst toe duurzaam te kunnen laten functioneren is uitbreiding van de Jumbo gewenst’. In de genoemde visie staat overigens iets anders: ‘De supermarktbranche, waar nog enige ruimte is voor uitbreiding, waarbij eerder moet worden gedacht aan uitbreiding van een bestaande supermarkt dan aan een nieuwe vestiging’. Even later gevolgd door de zin: ‘voor een economisch duurzame exploitatie wordt geadviseerd  om de supermarkt te laten uitbreiden naar een moderne winkelmaat van 1400m2’. Dit  is wederom een variant op: ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’. Want er is een gerenommeerde grootgrutter, die zich hier graag zou vestigen en zeker geïnteresseerd is in de huidige winkelmaat. 

ANDERS KIJKEN MEER ZIEN Soms heeft de overheid de neiging om louter door een economische bril te kijken naar de problematiek van het moment. Terwijl er toch aanzienlijk veel meer aan de hand is. En er ook nog zo iets bestaat als een langere termijn. Daarom mag van onze gemeente verwacht worden dat ze zich vooral richt op de belangen van haar burgers, en niet alleen op het bedrijfseconomische belang van de Plus- en Jumbo franchisenemer.   

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie