Afbeelding
Joop Touw/BDU
COLUMN

Anders kijken, meer zien (15)

14 oktober 2022 om 07:30 Politiek

OUDER-AMSTEL Alle gedachten zijn mogelijk, maar niet noodzakelijk. Op zichzelf is dit al een prikkelende gedachte. Want het relativeert en confronteert ons met de opgave om uit alles wat je over een situatie zou kunnen denken de juiste optie te kiezen. En het denkspoor van de ander niet te diskwalificeren. Logisch gevolg: tolerantie voor de anders denkende. Hard nodig, als opvattingen over wat rationeel en redelijk is elkaar erg in de weg zitten.  

JOHAN REMKES Of de boeren de Nederlandse driekleur binnenkort weer omdraaien moet blijken. Maar stikstofgoeroe Johan Remkes heeft een goede beurt gemaakt. Iedereen enthousiast, zonder dat precies duidelijk wordt waar dit enthousiasme inhoudelijk op gebaseerd is. Want Remkes heeft nog steeds een grote verbouwing van Nederland voor ogen. Maar hij redt het met zijn authenticiteit en maakt ragfijn en met veel gevoel  voor nuance – en toch kraakhelder – ingewikkelde zaken bespreekbaar. Zie vooral zijn optreden in Buitenhof 9-10. Je ziet een geboren Groninger die de grieven van het platteland deelde en begreep. Hij straalde het gezag uit waarover nog slechts weinig politici beschikken. Laat onze eigen politici daar een voorbeeld aan nemen. Het zou de geloofwaardigheid van ons eigen politieke circus aanzienlijk bevorderen.   

SENSITIVITEIT Buitengewoon eerlijk was Remkes over de bestuurlijke context van zijn rol. Zo noemde hij het absurd dat zijn rol überhaupt nodig was; ‘dit moet je als politicus ook zelf kunnen’. En ‘met partijpolitiek heeft hij niet meer zoveel’.  Hij noemde de ongelukkige interventies van Klaver en Hoekstra tijdens zijn proces ronduit dom. Om te eindigen met een pleidooi om bij grootschalige veranderingen de direct betrokkenen vooral op individuele basis te benaderen. Zorgvuldig en menselijk. Verplichte lesstof dus voor iedereen die zich bezig houdt met het bedrijven van politiek. Begin er niet aan zonder voldoende bestuurlijke en interpersoonlijke sensitiviteit, want je maakt gegarandeerd brokken. Hierop kandidaten als politieke partij selecteren zou al een hoop gedoe schelen.    

SOLIDAIR ZIJN Moreel is dit kabinet reeds gevallen; we zijn nu bezig met de nazit.  Een angstige gedachte nu er van alles tegelijkertijd speelt. Zoveel te doen met zo weinig bestuurskracht. Ook dichter bij huis. Steeds vaker wordt de pijn voelbaar van de almaar stijgende prijzen. Zeker bij de energie intensieve bedrijven. Met hardwerkende vakmensen, die er ook niets aan kunnen doen dat de energiemarkt ooit lichtvaardig geprivatiseerd werd en dat Poetin met zijn onzinnige oorlog begon. Om niet in machteloosheid te vervallen een paar tips. Doe een scheutje Remkes in je theewater en richt je op de zaken die je wel kunt beïnvloeden. Dit geldt zeker voor je gedrag als consument; blijf loyaal aan de lokale middenstand, ook als het allemaal duurder wordt. En maak als burger aan de Gemeente duidelijk, dat de ondernemers nu steun nodig hebben. Straks kan te laat zijn. Een telefoontje naar je favoriete raadslid kan al helpen. Laten we in hemelsnaam zuinig zijn op onze lokale winkeliers. Want wat omvalt komt hoogstwaarschijnlijk niet meer terug.

Rob Fijlstra   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie