Afbeelding
Joop Touw/BDU
COLUMN

Anders kijken meer zien (22): Loeren bij Lingewaard

2 december 2022 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL Weg met angst, speel met passie en liefde. Aldus de nieuwe trainer van het Nederlands vrouwen hockeyteam Paul van Ass. ‘Menselijk handelen komt voort uit angst of passie. Die angst moet eruit bij mijn speelsters. Alleen als die passie puur uit je zelf komt, kun je het maximale bereiken’ (Volkskrant 28/11). Helemaal waar natuurlijk. Maar wat kunnen we in Ouder-Amstel op dit terrein nog verbeteren? Hoog tijd dus voor ‘bedrijfsspionage’.

LOEREN BIJ LINGEWAARD Werken met passie en vanuit liefde; zou dat ook kunnen binnen een gemeente? Dus reisde ik op een mooie zaterdagochtend naar Lingewaard (46.625 inwoners /29 gemeenteraadsleden), een gemeente tussen Arnhem en Nijmegen. Alwaar een aangeklede vacaturedag mijn interesse trok door een zeer zelfbewuste presentatie. Dus duidelijk geen bange gemeente. Klopt hun claim, dat juist de ambtelijke rechtspositie toegang biedt tot een gepassioneerde werkomgeving?

GASTVAARDIGHEID Het is prettig binnenkomen als allerlei onbekenden je van harte welkom heten. Wat een gastvaardigheid, welgemeende vriendelijkheid en bereidheid om je te woord te staan. En wat een voortreffelijke organisatie. Kleine zaken - een werkende geluidsinstallatie -en grotere zaken -de workshops waarbinnen afdelingen zich presenteerden. Telkens vanuit de trotse houding # ik ben een ambtenaar. Je zou bijna zin krijgen om hiervoor te verhuizen naar Lingewaard.

SPANNING OPZOEKEN Tim Hofman (o.a. van TV programma Boos) zocht in een ‘potje open kaart’ de randen op van de comfortzone van politici en ambtenaren. Heerlijk om te zien hoe vrij mensen zich voelden om precies te zeggen wat ze op hun lever hadden. Ook als het politiek gevoelig werd. En dan was er ook nog de kinderburgemeester (11 jaar) met haar ontwapende eerlijkheid. Ook bestaat er een goed functionerende en invloedrijke jongerenraad. Dit alles met veel commitment; iedereen had er plezier in, ook complete families die voor het oog zo maar binnen kwamen lopen. Zo maakte Lingewaard van zichzelf een ijzersterk merk, met veel publiciteit in Trouw en de Gelderlander. Wat zal iedereen trots zijn geweest. Met 750 bezoekers was het ook getalsmatig een groot succes. Dus met die vacatures komt het vast ook wel goed.

LESSEN VOOR OUDER-AMSTEL Voordat ik naar Bemmel afreisde las ik in de NRC nog even een artikel met als titel: ‘De gemeente Amsterdam kan heel kil en onprettig zijn’. Vervang Amsterdam door Ouder-Amstel, en dan heb je op onderdelen de gevoelstemperatuur in onze gemeenschap te pakken. Zeker waar dit het politieke circuit betreft. Dit is geen aantrekkelijke propositie voor ambtelijk of politiek top talent. En dus ook geen reden om te blijven als je in de omgeving een beter betaalde baan kunt krijgen. Met het centraal stellen van een betekenisvolle baan en werkgeluk doet Lingewaard dit veel beter, veel gepassioneerder en met veel meer trots. Dus hierbij een gouden tip: ga met zijn allen op werkbezoek naar de Betuwe om daar de kunst af te kijken. Want Paul van Ass heeft echt het gelijk aan zijn zijde.

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie