Afbeelding
Joop Touw/BDU
COLUMN

Anders kijken, meer zien (24): Opportunisme

16 december 2022 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL ‘Democracy dies in darkness’; de ondertitel van de Washington Post, één van ’s werelds meest vooraanstaande kranten. Een krachtig statement en hoe herkenbaar in onze eigen situatie. Want super openbaar en transparant kun je de gang van zaken in onze gemeente bepaald niet noemen. Neem de besluitvorming rond het Sluisplein en het Centrumplan. Keuzes met effecten, die voor decennia gelden en niet makkelijk meer omkeerbaar zijn. Daarom maken de betrokken inwoners zich daar ook terecht druk om. Maar het gemeentebestuur stampt door; positief in het geval van de mega supermarkt op het Sluisplein, en negatief t.a.v. de herinrichting van het Kampje. Compleet irrationeel bestuurlijk gedrag. Maar waarom gebeurt het?    

OPPORTUNISME Zo springen we van het ene naar het andere incident. Met weinig leidende principes, maar wel met een hoop politiek gedoe. Het lijkt er sterk op, dat dit opportunisme in het drinkwater van onze gemeente zit. Het begon al met de start van deze coalitie. Zo wist men voor de verkiezingen al met welke personen men het pluche op wilde. Toen de verkiezingsuitslag deze voorkeur mogelijk maakte – met de meest krappe meerderheid acht/zeven -  werd dit gevierd alsof de championsleague was gewonnen. Terwijl er hooguit wat persoonlijke ambities in vervulling waren gegaan. En de verkiezingsuitslag voor de betrokken partijen eigenlijk ook tegenviel.  Met de blijdschap verdween ook de D66 wethouder van het toneel – het enige collegelid met vastgoed deskundigheid. Eigenlijk onvoorstelbaar met een grote opdracht als de realisatie van de Nieuwe Kern voor de boeg.   

MOREEL ABSENTEÏSME De vaste metgezel van politieke overtuigingen en moreel absenteïsme is hypocrisie; het aanpassen van je moraal aan de situatie. ‘De gemeente moet immers wel bestuurd worden’.  Het levert politiek op waarvan je weet dat die bestaat, maar zoals je hem liever niet ziet. En zeker niet in onze qua omvang bescheiden leefgemeenschap, waarbinnen je elkaar toch telkens weer tegenkomt.  Gebruikmakend van elkaars kennis, en genietend van elkaars nabuurschap. Dit wordt moeilijker, als je vanuit verschillende waardensystemen leeft en van daaruit tot verschillende morele oordelen komt. Zoals in dit college Groen Links en de twee andere partijen. Er ontstaat dan al snel een soort moreel niemandsland. Alle partijen doen hun best om het rollenspel voor het oog van het volk te laten kloppen, maar deugen doet het niet.  

VERBEELDINGSKRACHT Iedere verandering begint met verbeeldingskracht; alleen wat we kunnen bedenken kunnen we ook uitvoeren. Daarom zijn de voorbeelden van Lingewaard en Nunspeet ook zo interessant. Ze bewijzen dat het anders kan. Met meer jongeren aan het roer, verfrissend leiderschap en een serieuzere invulling van het begrip participatie. Nog steeds onvolmaakt, maar er is in ieder geval wel sprake van beweging en vertrouwen in elkaars intenties. Dit alles zou ik ook graag terugzien in onze gemeentepolitiek. Wat zou het mooi zijn als we met elkaar daartoe in 2023 betekenisvolle stappen zetten.   

Fijne feestdagen.   

Rob Fijlstra 

advertentie
advertentie