Rob Fijlstra schrijft wekelijks over zijn kijk op de politiek van Ouder-Amstel.
Rob Fijlstra schrijft wekelijks over zijn kijk op de politiek van Ouder-Amstel. Joop Touw/BDU
COLUMN

Anders kijken, meer zien (25): Rechtvaardigheid

23 december 2022 om 09:00 Politiek Column

OUDER-AMSTEL Macht verandert mensen. Dat hoor je wel vaker, maar nu wordt dit bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. In scans van de hersenen wordt duidelijk dat de biochemische processen in het brein veranderen. Zo wordt er meer testosteron aangemaakt. Het levert een gevoel van onoverwinnelijkheid op en meer zekerheid over je  beslissingen. Maar het versterkt ook je narcistische trekjes. En daarmee vermindert je openheid voor je omgeving. Daarnaast produceren de hersenen meer dopamine – het gelukshormoon. Dat wordt ook geproduceerd als we iets lekkers eten of seks hebben. Dit prettige gevoel is verslavend en dat willen we dus vasthouden. Mensen die geroken hebben aan macht zullen dit gevoel dan ook graag nog een tijdje binnen bereik willen houden. Tot slotte is ook de aanmaak van adrenaline en cortisol hoger. Cortisol is prestatie bevorderend, maar vermindert het empathisch vermogen.   

RECHTVAARDIGHEID Wie in de politiek een productieve rol wil spelen moet dus beginnen met een gezonde portie zelf management. Vooral om te voorkomen dat het machtsgevoel met je op de loop gaat en je daardoor tot ontijdige of foute beslissingen komt. Dat gebeurt nu in de herinrichtingsdossiers Kampje en Sluisplein. Bijzonder voor het Kampje is, dat de plannen in co-creatie met betrokken inwoners vorm kregen. Met na elke ontwerpfase unanieme goedkeuring van de gemeenteraad. Toch dreigt het in zicht van de haven nu mis te gaan. Terwijl de presentatie van het definitief ontwerp al heeft plaatsgevonden. Ultiem onrechtvaardig en zeer frustrerend voor de mensen die er zoveel tijd in gestoken hebben. 

GELOOFWAARDIGE POLITIEK Hier wordt door de Coalitie (Ouder-Amstel Anders, VVD en Groen Links) met vuur gespeeld. Want zonder vertrouwen op de integriteit en transparantie van ons lokale bestuur wordt het moeilijk samenleven. Dat lukt ook het Toets en Advies Team van het Kampje (met betrokken inwoners) inmiddels niet meer. Daar gaat de kans op succesvolle participatie en politieke vernieuwing. Onvoorstelbaar eigenlijk, dat de lokale politiek voor deze weg kiest. 

TRANSPARATIE Bijzonder is, dat het College de onzekerheid over het doorgaan van de herinrichting lanceert, zonder te communiceren hoe men verder wil. Dat moet duidelijk worden voor de raadsvergadering van januari 2023. Terwijl deze poging om tot een centrumplan te komen al sinds eind 2018 speelt. Een ander dossier is de herinrichting van het Sluisplein en het voornemen van de Jumbo om haar supermarkt aanzienlijk te vergroten (van 1250 m2 naar 1801 m2).  Op de inloopavonden hierover – door de gemeente verkocht als participatietraject-  is het uitsluitend gegaan over de herinrichting van het Sluisplein, terwijl de oorzaak en invulling van de herinrichting vooral in de uitbreiding van de supermarkt ligt. Zonder deze uitbreiding zouden er voor de herinrichting veel andere opties mogelijk zijn. Dus wederom geen toppunt van transparante besluitvorming. Het blijft toch bijzonder wat macht met mensen doet. Twee dossiers in de blubber en de Nieuwe Kern nog goeddeels voor de boeg. Wie gaat dit nog bijsturen?

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie