Afbeelding
Joop Touw/BDU
Column

Anders kijken, meer zien (27): Nieuwjaarsreceptie

13 januari 2023 om 17:00 Politiek Column

OUDER-AMSTEL Wat levert optimisme op? Ook hier geeft onderzoek antwoord op. Optimisme is namelijk een grote voorspeller van succes (Seligman, 1990), prestaties (Segerstrom, 2007) en zelfs van geluk (Mishra, 2012). Het woord ‘optimisme’ ligt dan ook niet voor niets heel dicht bij het woord optimaliseren; ‘het beste maken van een situatie of iets tot zijn beste werking brengen’

NIEUWJAARSRECEPTIE

Gelukkig overheerste dit sentiment ook op de nieuwjaarsreceptie van onze gemeente. De burgemeester toonde zich in haar speech trots op wat er met de inzet van veel vrijwilligers voor de Oekraïners is gedaan. Ze stak de leden van de gemeenteraad een hart onder de riem; hier is met 9 nieuwe leden toch weer een goede start gemaakt. En de opvolger van wethouder Barbara de Reijke werd geïntroduceerd: de 68 jarige Victor Frequin (VVD) uit Amstelveen. Nog wat meer senioriteit in een toch al seniore omgeving. De sfeer was geanimeerd en er werden, griepgolf of niet, vele handen geschud. Toch blij makend; zo’n start van het jaar.    

BLINDE VLEKKEN

Het blijft moeilijk om te erkennen dat we blinde vlekken hebben en dat we daardoor belangrijke misstanden negeren. Zo is de tevredenheid over het functioneren van de democratie in Nederland in 10 jaar niet zo sterk gedaald. Gecombineerd met een gigantische ecologische, klimatologische en migratie opgave kunnen we een gezond portie optimisme dan ook goed gebruiken. Maar grote ingrepen blijven uit en ook in onze gemeente wordt dé facto nog steeds gekozen voor de aanleg van parkeerplaatsen boven het behoud van bomen. Het is wachten op nieuw beleid, dat de mens en zijn leefomgeving centraal stelt, en niet de auto. Niet af en toe, maar altijd.  

VERS BLOED, NIEUWE INZICHTEN

 Ook in 2023 zullen de ideeën en inspiratie steeds vaker van buiten de politieke arena komen. Zeker voor Ouder Amstel geldt dat er een enorm arsenaal aan kennis en kunde beschikbaar is; je hoeft er als bestuur alleen maar op in te tappen. Dit begint met openheid voor en nieuwsgierigheid naar elkaar invalshoeken. Om dit dan vervolgens te organiseren en met nieuwe vormen te experimenteren. Twee suggesties: 1. Organiseer een (jongeren-)raad, waardoor de jongeren meer zeggenschap krijgen in het besluitvormingsproces van nu’. Niet meer dan redelijk; zij hebben ook het meest te maken met de LT effecten van het beleid. 2. Geef op een betekenisvolle manier inhoud aan het begrip participatie; nu wordt het woord participatie te pas en te onpas van stal gehaald. Vervang bijvoorbeeld de raadscommissies door maandelijkse ronde-tafel gesprekken in Duivendrecht en Ouderkerk, waarbinnen dat wat aan de orde is op een gelijkwaardige manier met belanghebbenden wordt besproken. Bijkomend voordeel: niet alles is meer voorgekookt in een commissie en de raadsvergadering wordt er veel attractiever en spannender van. Wat een winst zou dat zijn!  

Rob Fijlstra  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie