Afbeelding
Joop Touw/BDU
Column

Anders kijken, meer zien (29): Inspraak

27 januari 2023 om 09:00 Politiek Column

OUDER-AMSTEL ‘De burger is niet gek’, aldus Bert Blase, voormalig burgemeester van o.a. Vlaardingen en Heerhugowaard.  En luister ook naar Kim Putters (voorzitter van de SER):  ‘de grote kwesties van deze tijd kunnen alleen worden opgelost door verrassende verbinding en echte dialoog. Zeer verstandige woorden en onmiddellijk toepasbaar voor het gespreksklimaat binnen onze gemeenteraad. Maar bij ons helaas geen poging tot verbinding, noch tot echte dialoog. Zo leert ook de discussie over het Centrumplan binnen de raadscommissie Ruimte. 

INSPRAAK

Verschillende insprekers gaven op een hoogwaardige manier hun perspectief op de nu voorliggende plannen. Zo betoogde de vertegenwoordiger van Beth Haim, dat de verkoop van de schapenweide een affront zou zijn voor de waardigheid van de begraafplaats. Nogal pijnlijk als je dit als beleidsbepaler over het hoofd ziet. Maar ook de leden van de Toets en Adviescommissie maakten duidelijk, dat het hoog tijd wordt voor het volledig realiseren van het Centrumplan.     

OBSTRUEREND GEDOE 

Maar wat een gedoe ontstaat er vervolgens. Alle partijen maken hun punt, maar (bijna) niemand neemt zijn/haar eigen verantwoordelijkheid. Bijna iedereen acteert vanuit een soort geheugenloze fantasie; vergeten zijn de discussies over participatie. En vergeten zijn de eerdere stemmingen over het centrumplan in wording, waarbij de gemeenteraad telkens unaniem haar steun gaf. Bovendien wordt met graagte over het hoofd gezien, dat de lange duur van het herinrichtingsproces vooral te danken is aan de eigen gemeentelijke procedures. Want wat wordt alles hier ingewikkeld gemaakt, en wat kost dat een geld!  

NEERBUIGEND

Het gevoel dat je overhoud na een commissie- of raadsvergadering is vooral, dat de opinie van de insprekers de meeste politici niet interesseert. Men doet alsof men luistert, maar haalt uit hun inbreng alleen dat wat in de eigen kraam te pas komt. Men lijkt er niet of nauwelijks op uit om iets te leren of te integreren in de eigen opinie.  De verantwoordelijk wethouder maakt het in dit opzicht wel heel erg bont. In een interview met Jamm FM (tussen de commissie- en raadsvergadering in) stelt ze dood leuk: ‘’ik zou het geld ergens anders aan willen besteden’. En ‘ik wens de Raad heel veel succes in het nemen van een goed besluit’. Met het konijn tovert deze goochelaar ook zichzelf van het podium. Een hele kunst, als het tenminste zo bedoeld is.  

EEN NIEUWE BESTUURSSTIJL

In deze raad kom je ermee weg. Maar de burger is niet gek. Als de politieke elite haar neerbuigende houding t.o.v. raad en burgers niet weet los te laten, koersen we af op een harde botsing. Lukt dit wel, dan opent dit de deur naar een nieuwe fase voor het politieke bestuur. Met meer oog voor de menselijke maat, de democratie van onderop en de waardering van verschil. En met hopelijk straks een schitterend dorpscentrum.   

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie