'Voor wie houdt van bekvechten was de verkiezingstijd wederom enerverend, maar de geest van deep democracy is ver te zoeken.'
'Voor wie houdt van bekvechten was de verkiezingstijd wederom enerverend, maar de geest van deep democracy is ver te zoeken.' Joop Touw/BDU
Column

Anders kijken, meer zien (36): Stop met debatteren, begin met luisteren

17 maart 2023 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL Kom er eens om in de politiek; het goede gesprek. Waarin luisteren normaal is en gelijk krijgen niet het hoogste doel. Waardoor je elkaar tot betere inzichten brengt. Nieuwsgierig naar elkaars verhaal. Waarin je een verschil van inzicht per definitie interessant vindt en ervan uit gaat dat de ander tenminste een punt heeft. Dit is handelen in de geest van ‘deep democracy’. Resultaat: minder gedoe en meer draagvlak.

DÉJA VU

Voor wie houdt van bekvechten was de verkiezingstijd wederom enerverend, maar de geest van deep democracy is ver te zoeken. Het is valsspelen voor welgestelden, zonder een spoortje zelfreflectie. Oren kan men aan de medische wetenschap geven; nieuw en ongebruikt. Debatteren komt neer op het onderwerpen van de ander. Vooral de VVD voorman is hier heer en meester in; veel narigheid werd om deze reden over de verkiezingen heen getild. En steeds weer volgt dezelfde riedel: ‘er moeten lessen worden getrokken ’, ‘er is nu veel urgent werk te doen’ en ‘het eerlijke verhaal is’. En zo verschijnt er elke week wel een nieuw rapport, waar iemand vroeger om zou zijn afgetreden.       

AARDVERSCHUIVING

Opvallend is de winst van BBB met Caroline van de Plas als charismatische voorvrouw. Ook in onze gemeente was zij goed voor 994 stemmen, net iets kleiner dan de VVD  (1015). Zij is een a-typische politica, die zonder kouwe drukte haar bedoelingen duidelijk maakt in een taal die voor iedereen te begrijpen is. Dat lukt lang niet elke politicus. Wel is de politieke spraakverwarring nu compleet. Want de BBB verzet zich tegen de spreidingswet voor asielzoekers en tegen de klimaat- en stikstof plannen van het kabinet. Tom Poes, verzin een list!      

HOT TOPICS

Ook hier is het tijd voor het goede gesprek. Denk aan de volgende vier hot topics: 

1. Kan Ouder-Amstel zelfstandig blijven? We zijn te klein voor tafellaken en te groot voor servet. Zeker gegeven alle bouwplannen. Wat is het perspectief?    

2. Positie jongeren. Jongeren zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de besluitvorming binnen onze politiek. Slecht voor de toekomstbestendigheid van beleid. Want zeker jongeren krijgen te maken met de consequenties van klimaatverandering.  

3. Participatie. Te pas en te onpas komt het woord participatie langs. Zonder dat dit woord serieus invulling krijgt. Hoe zorgen we ervoor dat burger- , praktijk- en beleidskennis samen wordt benut voor een optimale beleidsrealisatie?  

4. Energieschaarste (volle netten, lange wachttijden). Wat betekent dit voor onze nieuwbouw plannen?  Wat betekent het ondertussen dat de komende tijd één op de drie straten open moet om het elektriciteitsnet te verzwaren. En anticipeer ook eens op stikstof- en Schiphol ontwikkelingen. Kan er hier nog wel nieuwbouw plaatsvinden?  

Een beetje presidium plant nu snel extra raadscommissies in.  

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie