'De regerende partijen verloren fors en een nieuwkomer won nog forser'.
'De regerende partijen verloren fors en een nieuwkomer won nog forser'. Joop Touw/BDU
Column

Anders kijken, meer zien (37): Verbinding

24 maart 2023 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL Zo kregen we bij de Statenverkiezing te maken met een politieke aardverschuiving. De regerende partijen verloren fors en een nieuwkomer won nog forser. Niet weer die zalvende toon van een politiek leider die een kunstje doet dat niet echt is. Van der Plas zoekt in haar taal en woorden de verbinding; wil met iedereen in gesprek. Wat fijn dat authentiek handelen uitbetaalt. En wat een heldere boodschap voor iedereen die politiek bedrijft, ook lokaal.    

VERBINDING

Verbinding is hier het toverwoord. Kun je echt luisteren en mensen op ooghoogte ontmoeten. Mensen willen aan een ontmoeting op zijn minst het gevoel overhouden dat ze serieus genomen en gezien worden. Er is behoefte aan een andere manier van problemen oplossen; minder technocratisch, meer gericht op verbinding, op overleg en samenwerking.

ONVERMOGEN 

De oude manier van regeren in Nederland heeft op zijn donder gekregen. En dat werd tijd ook. Want de politiek bakt er al veel te lang niet al te veel meer van. Kort samengevat: Den Haag signaleert de problemen niet, begrijpt ze niet en krijgt ze niet opgelost. Vooral wordt verlangd naar competente bestuurders. Want dit blijkt de nummer één reden waarom kiezers massaal kozen voor BBB. De Groninger Gas Enquête heeft dezelfde resultaten als de Toeslagen Enquête. Kiezen voor de macht, volharden in fouten en daarvoor vervolgens flauwe excuses aanbieden. Daaruit vloeit vervolgens het onvermogen voort om de schade te herstellen. Het is falen in het kwadraat, met beide fietswielen in de tramrails. 

BUSINESS AS USUAL

Ook hier wordt elke raadsvergadering duidelijk, hoever de politiek is afgedreven van de gewone mensen wereld.  Nog geen dag na de verkiezingsuitslag staat het ‘lokaal meerjaren beleidsplan veiligheid 2023-2026’ op de agenda. Lees voor de bedoeling het volgende: ‘de regie op integrale veiligheid ligt bij de gemeente. Concreet betekent dit dat de gemeente het veiligheidsbeleid initieert, partners stimuleert, maar ook inwoners en ondernemers actief betrekt’. Allemaal lege woorden, die geen enkel effect hebben op mijn gevoel van veiligheid. Toch worden ze met overgave gebezigd. Terwijl je ondertussen gezagsdragers ziet stuntelen met het beantwoorden van eenvoudige vragen. Gewoon praten is moeilijk, als er geen overtuiging achter zit. 

ZELFKRITIEK

Hoog tijd om de toekomst te ontwerpen, te beginnen in Ouder-Amstel. Hoe is de gemeente veilig en voorspoedig te houden en te maken. Met een competente, doelmatige en op de burger gerichte overheid. Zover zijn we nog lang niet en is het nog maar de vraag of de lokale politici de moed hebben om met een zelfkritische blik te kijken naar het rommeltje dat zij zelf mede gecreëerd hebben. Waardoor ook wij belanden in het niemandsland van gelegenheidsredenaties, vrome beleidstaal en valse beloftes. Wegkijken kan natuurlijk ook, maar dan voorspel ik voor BBB ook hier een glorieuze toekomst.

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie