Provinciehuis Noord-Holland.
Provinciehuis Noord-Holland. Hans Blomvliet | Archief

Formerende partijen Noord-Holland ‘gunnen elkaar iets’

31 mei 2023 om 13:50 Politiek

HAARLEM De onderhandelingen over een nieuw provinciebestuur in Noord-Holland “gaan best goed”, zegt BBB-fractievoorzitter Ingrid de Sain. “Over en weer is er veel respect. We gunnen elkaar iets. Dat is een mooie basis om tot een akkoord te komen”, schrijft De Sain in haar formatieblog.

De BoerBurgerBeweging (BBB) zit om de tafel met VVD, GroenLinks en PvdA en streeft ernaar voor de zomer eruit te zijn. Ook volgens fractievoorzitter van GroenLinks Anouk Gielen en PvdA’er Jeroen Olthof is de sfeer goed. De vier partijen hebben samen 30 van de 55 zetels in Provinciale Staten. BBB en VVD hebben er beide acht en PvdA en VVD zeven.

Gespreksonderwerpen zijn onder meer het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) en financiën. Met oppositiepartijen is recent gesproken over thema’s als burgerparticipatie, kernenergie en woningbouw. Ook aan de formatietafel wordt daarover gepraat.

“Door de tegenstellingen tussen de partijen is het natuurlijk ook spannend”, schrijft De Sain, die naar eigen zeggen ‘24/7’ bezig is met onderhandelingen. Het gaat er volgens haar om elkaar en elkaars standpunten te begrijpen en vertrouwen te winnen. “Uiteindelijk is dat hoe je tot een bevredigend compromis komt. Als wij ons straks realiseren dat we alles hebben gegeven en eruit gehaald, is onze missie geslaagd. Dan ben ik retetrots.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie