
Anders kijken, meer zien (47): Wie keert het tij?
2 juni 2023 om 09:00 PolitiekOUDER-AMSTEL Bij elke raadsvergadering ontstaat de vraag: waar zit ik nu naar te kijken? Dat democratie een moeizame relatie heeft met competentie en efficiëntie is bekend. Dit is op zichzelf ook niet erg. Alles wat van waarde is heeft immers een prijs. Bovendien is democratie niet ingericht voor het bereiken van maximale efficiëntie. Problematischer wordt het, als die democratie steeds matiger functioneert. Op alle fronten; landelijk en lokaal. Dat is echt iets om ons zorgen over te maken.
BENOEMING NIEUWE WETHOUDER
Fascinerend hoe zo iets wordt aangepakt. Zonder enige introductie van de man en zijn kandidatuur volgt een stemprocedure, wordt de man ingehuldigd en gaat hij achter de collegetafel zitten. Alle 15 raadsleden stemmen voor. Geen idee waarop dit gebaseerd is. Hij woont niet in de gemeente, is slechts 8 maanden beschikbaar en of hij bekend is met het sociaal domein is ook niet helemaal duidelijk. Bovendien is het bijna zomervakantie; waarom dus deze haast? Maar hij zit achter de collegetafel, voordat ik er erg in heb.
HERBENOEMING BURGEMEESTER
Ondertussen speelt ook de herbenoeming van de burgemeester, weer voor een periode van 6 jaar. Als we althans als gemeente zo lang zelfstandig blijven. Best een gezichtsbepalende functie, en niet alleen in het politieke circuit. Eén van de kroonjuwelen van D66 was ooit de gekozen burgermeester. In alle openheid. Maar hier hebben we te maken met de tegenover gestelde werkwijze. Behalve de fractievoorzitters weet helemaal niemand wat er gaande is. Het oogt allemaal tamelijk regentesk en is toch eigenlijk niet meer van deze tijd.
OMGANGSKLIMAAT RAAD
Met stijgende verwondering kijk ik naar de groepsdynamiek binnen de Raadszaal. Opvallend is vooral het bombardement van meningen, bij ontstentenis van duidelijke beginselen. Denk hierbij aan herkenbare ideeën over hoe je de maatschappij en je leefwereld wilt inrichten. Daarbij komt het weinig inlevende en soms ronduit onbehouwen gedrag ten opzichte van elkaar. Het doet het beeld van de politiek geen goed en ontneemt betrokkenen het recht om te klagen als soortgelijk gedrag zich een keer op de eigen persoon richt.
EVEN UITZOOMEN
De huidige regeringscoalitie is gebaseerd op een meerderheid van 78 zetels. Volgens Maurice de Hond houdt de coalitie op dit moment nog 39 zetels over. Iedereen verliest dus fors. Daarom heeft niemand zin in verkiezingen en ploetert het gezelschap nog even verder. Grote verliezers zijn de VVD (min 16), D66 (min 14) en het CDA (min 8), winnaar zou Groen Links (plus 6) zijn. Nu zijn peilingen geen verkiezingen, maar de trend is overduidelijk. Met de traditionele bestuurs- partijen allemaal stevig in de min. Waarom zou deze landelijke trend aan Ouder-Amstel voorbij gaan? Kortom; we gaan nog spannende tijden tegemoet.
Rob Fijlstra