'De afloop wordt zichtbaar als men zich straks op enig moment meldt bij de koning voor de bordesscene. Met voor menigeen als resultaat: ‘functie elders’.'
'De afloop wordt zichtbaar als men zich straks op enig moment meldt bij de koning voor de bordesscene. Met voor menigeen als resultaat: ‘functie elders’.' Joop Touw/BDU

Column: Anders kijken, meer zien (72): Wat blijft er over van de verkiezingsbeloftes?

24 november 2023 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL Wat is het verschil tussen het feest van Sinterklaas en het feest der democratie? Als Sinterklaas voorbij is gekomen dan kun je de cadeautjes uitpakken. Als de verkiezingen voorbij zijn dan kun je de cadeautjes weer inpakken. Er wordt immers meer beloofd, dan dat er kan worden waargemaakt. Het zwarte pieten dat daarop volgt is van alle tijden.  

WAARDIGHEID

Ook dit keer gingen de verkiezingen niet over de echte en grote onderwerpen van dit moment.  Opvallend met zoveel klimaatellende en oorlogsdreiging in onze voor- en achtertuin. Natuurlijk had het moeten gaan over het aanzienlijk verhogen van het defensiebudget. Of over het overeind houden van de menselijke waardigheid in de Gaza of op de Middellandse zee. Maar niets van dit alles. Nederland is gewoon een geprivilegieerd dorp en dat willen we graag zo houden. Niemand zit te wachten op verstoring van deze illusie. Vandaar dat we in meerderheid behoudend stemmen. De PVV met haar nostalgisch nationalisme werd mede hierdoor de grootste partij.  

WEGKIJKEN

Mensen zijn heel goed in het negeren van grote en abstracte bedreigingen. Zoals de gigantische onveiligheid veroorzaakt door klimaatverandering en de situatie in de Oekraïne en in Israël. Maar toch was de verdediging van het Nederlandse en Europese grondgebied geen onderwerp van gesprek tijdens de verkiezingsdebatten. Een totale blinde vlek, terwijl de veiligheid van onze wereld toch echt op het spel staat. En we onszelf niet kunnen verdedigen. Of dichter bij huis; de belangen van jongeren in ons vergrijzende land. Bijvoorbeeld de staat van ons onderwijs. Ook hier regeert het grote stilzwijgen. Terwijl iedereen intuïtief wel aanvoelt dat we grote gamechangers voor de boeg hebben. Waarbij elke effectieve ingreep dé facto het reeds bestaande gevoel van onbehagen versterkt. Het zorgt voor een angstig onderbuikgevoel en maakt mensen voorzichtig. Geen politicus wilde zich hieraan branden, hetgeen zorgde voor een tamelijk vlak discussieklimaat.  

GOED BESTUUR

Politieke leiders moeten hun kiezers durven vertellen dat bestaanszekerheid en migratie ten nauwste samenhangen met internationale samenwerking. Ditzelfde geldt voor onze defensiepolitiek. Allemaal zaken die alleen op Europees niveau kunnen worden aangepakt; buiten onze dijken draait de wereld immers gewoon door.  Alleen met een open instelling, veel lef en voldoende realiteitszin creëren we een situatie, waarbinnen we de cadeautjes die ons worden aangereikt ook daadwerkelijk kunnen uitpakken.    

ONDERGRONDS

Nu de kiezer heeft gesproken, gaat het hele circus weer ondergronds. En start het spel van wheelen en dealen buiten het zicht van de publieke opinie. De kiezer mag wel stemmen, maar niet kiezen. De afloop wordt zichtbaar als men zich straks op enig moment meldt bij de koning voor de bordesscene. Met voor menigeen als resultaat: ‘functie elders’. Heel democratisch voelt dit proces niet.    

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie