Afbeelding
Joop Touw/BDU
Column

Anders kijken, meer zien (73): Is er een morele ondergrens in de politiek?

1 december 2023 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL ‘Op politiek niveau blijkt moraal telkens weer machteloos; een oude manke zwerfhond met een slecht gebit’. Aldus Arnon Grunberg in de NRC. Zo kwamen we aan een uitzonderlijke verkiezingsuitslag, met een grote winst voor de PVV van Geert Wilders. Een stokebrand met een hele complexe persoonlijkheid. Door 2,4 miljoen stemmers in Nederland omgeturnd tot politiek spelbepaler. Wat betekent deze verkiezingsuitslag voor politiek Ouder-Amstel?  

HET NIEUWE ‘NORMAAL’

In onze gemeente werd de PvdA/Groen links de grootse partij met 1894 stemmen, gevolgd door de VVD 1677 stemmen en de PVV 1157 stemmen. Dus 13,4 % van onze stemmen ging naar een partij, wiens leider zich niets gelegen laat liggen aan rechtsstatelijkheid of fatsoenlijke omgangsvormen. De lijst met discriminerende en beledigende uitspraken is eindeloos lang. Het weerhoudt een grote groep Nederlanders er niet van om op hem te stemmen. Ook menig politicus schuift herinneringen of principes moeiteloos opzij als de macht lonkt. Zo ontwikkelt zich een nieuw soort normaal, zonder veel moreel besef of innerlijke beschaving.   

MOREEL KOMPAS

Wat bezielde zoveel mede-inwoners om te stemmen op een éénmanspartij zonder interne democratie, met een van de pot gerukt programma. Zo wil de PVV uit de EU stappen, de Eerste Kamer afschaffen, is men pro Poetin, heeft men het over nep-parlement, kopvoddentaks, etc.  Dit moet menigeen tegen de borst stuiten. Toch zijn NSC en BBB, eventueel met ‘gedoogsteun’ van de VVD,  er als de kippen bij om hun liefde te betuigen. En vindt 84% van de VVD kiezers het geen punt om met de PVV in zee te gaan. Men wil maar al te graag geloven, dat Wilders zichzelf in recordtempo heeft omgetoverd tot rasechte democraat. Maar geen woord van bezinning, van reflectie of van wijsheid.   

DICHTER BIJ HUIS

Ook onze VVD, OAA, en GL coalitie kwam tot stand na een moreel weinig hoogstaand proces. D66 verloor het pleit en diens wethouder moest op zoek naar een functie elders. Helemaal goed is het daarna tussen de VVD en D66 niet meer gekomen; zie de ijver waarmee ze elkaar vliegen afvangen in de raad. Het coalitieakkoord lijkt vergeten, Jan Koek verenigt zijn raadslidmaatschap nog steeds met zijn relatie met wethouder Koek- Baks, de gemeentelijke begroting hangt van ongetoetste aannames aan elkaar en op het welzijnswerk wordt fors gekort. De politieke enclave kiest ervoor dit alles voor lief te nemen. Het ontbreekt aan zelfkritiek en de moed om elkaar aan te spreken. Sluipenderwijs is zo ook bij ons een situatie ontstaan, waarbij moraliteit er niet zo geweldig toe doet. Het gaat om macht en machtsbehoud, en men neemt de consequenties daarvan voor lief. Totdat de oude manke zwerfhond toch blijkt te kunnen bijten. 

 Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie