Afbeelding
Joop Touw/BDU

Column Anders kijken, meer zien (74): Raad overvallen door carrièresprong burgemeester

8 december 2023 om 09:00 Politiek

OUDER-AMSTEL Ouder-Amstel moet welhaast een vruchtbare bodem zijn voor bestuurlijk talent. Kort na elkaar verloren we twee wethouders aan burgemeester posten in Blaricum en Waterland. En nu vertrekt burgemeester Joyce Langenacker naar Zeist; met 64.000 inwoners flink groter en prestigieuzer dan Ouder Amstel (14.265 inwoners), met een Raad van 33 leden en een veel omvangrijkere ambtelijke organisatie (400). Er is dus sprake van een forse promotie. Ook van mijn kant de warme felicitaties.  

OPEN ARMEN

Uit de video opnames van de raadsbijeenkomst wordt duidelijk, dat Joyce in Zeist met open armen is ontvangen. De voorzitter van de vertrouwenscommissie noemt haar ‘een echte verbinder met oog voor ieders belangen, rol en verhoudingen’. ‘Daarnaast is zij empathisch, energiek en enthousiast, heeft ze lef en kan ze waar nodig daadkrachtig optreden”. Heel veel gunstiger kan een aanbeveling niet zijn. De Raad is dan ook duidelijk blij met haar komst.  

OP STEL EN SPRONG  

Zo kreeg Zeist een nieuwe burgemeester en verloren wij er één. Onverwacht, vooral omdat Joyce op 16 december aan haar nieuwe termijn van 6 jaar zou beginnen. In Zeist wordt zij eind januari geïnstalleerd, dus heeft onze gemeente nu een acuut opvolgingsprobleem. En dat in een tijd met talloze ingewikkelde bestuurlijke dossiers. Bovendien zal zij vanaf nu ook met haar hoofd bij haar nieuwe gemeente zijn. Of in haar eigen woorden: ‘de huizenjacht is begonnen’. Zo word je van alom gerespecteerde ‘burgermoeder’ ook al weer snel een gewone voorbijganger. Voor menigeen is dit wennen, gegeven de vele representatieve rollen die een burgemeester in het dorpsleven speelt.      

WAT NU?

Over hoe iets aanvoelt gaat het vaak onvoldoende in een overheidsorganisatie. Dus geven de procedures houvast. De eerste loco zit het College voor als de burgemeester afwezig is. En de plaatsvervangend voorzitter van de Raad doet dit voor de Raad. Het lijkt mij geen situatie die lang moet voortduren. Mijn hoop is daarom dat de Commissaris van de Koning snel een waarnemend burgemeester benoemt. Want anders zitten we minstens 6 maanden zonder (onafhankelijke) burgemeester; niet verstandig gegeven alles wat er bestuurlijk speelt.    

TEN SLOTTE

Wellicht is dit ook een goed moment om ook de olifant in de kamer weer eens van stal te halen: onze zelfstandigheid als gemeente. Want op zoek naar een nieuw boegbeeld speelt deze vraag natuurlijk onmiddellijk op. Kunnen we als gemeente de voorgenomen schaalvergroting aan of halen we hier voor Amsterdam de kooltjes uit het vuur? Met steeds grotere projectmatige en financiële risico’s. En wat voor type bestuurder past bij de voorliggende bestuurlijke opdracht? Ik mag hopen dat Raad en College wijs en zelfkritisch genoeg zijn om met een frisse bril te kijken naar ons organisatievraagstuk en de bijbehorende wervingsthematiek.  

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie