Afbeelding
Joop Touw/BDU

Column Anders kijken, meer zien (78): Waarom gaat het in de politiek nog zo zelden over het echte leven?

12 januari 2024 om 09:00 Politiek Column

OUDER-AMSTEL Wie zich afvraagt waarom radicaal-rechts zoveel kiezers trekt, kan volgens Harvard socioloog Michelle Lamont niet om het begrip waardigheid heen. In haar boek ‘Seeing others’ legt ze uit, dat populisten mensen in de waan brengen dat het verlenen van waardigheid aan een andere groep ten koste gaat van de eigen groep. Maar waardigheid is geen stuk taart. “Mijn taartstuk zal niet kleiner worden als jouw stuk groter is.” Zie en behandel mensen dus als gelijkwaardig. Als je ziet dat mensen en/of dieren respectloos worden behandeld, neem het dan voor ze op.  

VUURWERK

We zouden kunnen beginnen met een vuurwerkverbod. Slechts 14% van de Nederlanders steekt vuurwerk af, terwijl iedereen wordt geconfronteerd met de consequenties. Afgelopen jaar ging het om 1253 gewonden, 389 mensen op de spoedeisende hulp en talloze paniekerige (huis-)dieren. Er ging alleen al in Nederland voor 110 miljoen euro’s in rook op. Met gedrag dat in strijd is met de waardigheid van mens, dier en moeder aarde en dat hulpverleners in gevaar brengt. Niettemin wordt vuurwerk behandeld als mensenrecht, terwijl het recht op schone lucht vergeten wordt. Hoeveel zotter moet het worden?

INVESTEREN IN DE TOEKOMST

Hoog tijd dus om te stoppen met vuurwerk. Waarom aarzelt de politiek om hier korte metten mee te maken? Is het berekening, is het lafheid, is het onbenul? Of vreest men voor stemmenverlies? Feit is, dat nu gekozen wordt voor het handhaven van een onveilige traditie boven het algemeen belang. Dat is niet leiden, maar volgen. Daar zijn politieke partijen niet voor opgericht. 

OMGEVINGSWET

15 Jaar geleden moest er gedecentraliseerd worden, zodat gemeentes meer grip zouden krijgen op hun ruimtelijke ordeningsbeleid. De wereld is ondertussen behoorlijk veranderd; ons bewustzijn wordt nu bepaald door stikstof, woningnood en energie transitie. Bij het oplossen daarvan past geen decentrale besturingsfilosofie; dit vraagt juist landelijke regie en gespecialiseerde know-how. Het hele idee achter de operatie is dus niet alleen achterhaald, maar ook schadelijk voor de stuurkracht  van het Rijk. Voeg daarbij de angst dat de ondersteunende ICT niet op orde is, en het is wachten op een nieuwe ramp. Zodat we straks wederom een dolgedraaide keten hebben van vergunningsverlening en rechtsbescherming. Niets geleerd, en daarom dom gebleven. 

WAARDIGHEID 

We zijn hier goed in afscheid nemen en lieve woorden spreken. We zijn helaas veel minder goed in toekomstgericht leiderschap. Terwijl de kernvraag blijft hoe we vanuit ‘het huidige helemaal niets komen naar zicht op de toekomst’. Met een nieuwsgierige blik en een vers perspectief; met waardigheid als centraal thema. Veel duidelijker moet worden, waar partijen voor staan en waar zij zich hard voor willen maken. Ook als dit niet onmiddellijk applaus oplevert. 

Rob Fijlstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie