Sinds dit jaar is een doorvaartvignet verplicht in Amsterdamse binnenwateren.
Sinds dit jaar is een doorvaartvignet verplicht in Amsterdamse binnenwateren. Pixabay/Michelle Raponi

Proef met onderweg afhalen van verplicht doorvaartvignet Amsterdam

Recreatie

OUDER-AMSTEL Iedere boot die door Amsterdams water vaart, moet sinds begin dit jaar een vignet hebben. In dit vignet zit een chip, zodat de gemeente Amsterdam kan zien waar en wanneer het druk is op het water. Als het nodig is, kan zij maatregelen nemen om te zorgen voor een vlotte en veilige doorvaart. Daarnaast is het makkelijker om een verdwenen of gestolen boot met vignet op te sporen. Het vignet kan online besteld worden en wordt dan binnen enkele dagen thuisgestuurd. Voor wie al onderweg is, wordt er nu ook een proef gestart waarmee de gemeente Amsterdam het onderweg afhalen van het vignet bij een afhaalpunt mogelijk maakt. 

De vignet-verplichting geldt voor het Amsterdamse binnenwater in alle stadsdelen. Dus ook op de doorgaande vaarroutes via de Kostverlorenvaart (onderdeel van de Staande Mastroute) en via de Nieuwe Herengracht van de Amstel naar het IJ.

De vignetten zijn te koop via amsterdam.nl/varen of de VaarWater app. Bij afronding van de bestelling kan nu ook een keuze gemaakt worden voor 1 van de 5 afhaalpunten. Op het moment zijn er 3 afhaalpunten open; de andere 2 volgen. Schippers kunnen in de buurt maximaal een half uur afmeren om het vignet op te halen en deze direct te activeren. De proef met de afgaalpunten loopt tot het einde van vaarseizoen 2022 en wordt daarna geëvalueerd.

Een vignet is verplicht voor alle pleziervaartuigen met een benzine-, diesel-, elektrische of hybride motor als zij door Amsterdam varen. Kano’s en kajakken zonder motor hoeven geen vignet te hebben. Hetzelfde geldt voor opblaasbare boten zonder harde bodem.

Er zijn twee soorten vignetten: elke boot die ook afmeert in openbaar water moet een Binnenhavengeldvignet (BHG-vignet) hebben. Hiermee kunnen schippers door de stad varen én afmeren. Het soort vignet en de kosten hiervan hangen af van de grootte van de boot en de aandrijving. Dit vignet is 1 kalenderjaar geldig.

Daarnaast is er een Doorvaartvignet voor iedereen die door Amsterdam wil varen en geen BHG-vignet heeft. Dit vignet kost 40 euro en is 3 kalenderjaren geldig. Hiermee krijgt de schipper gratis ’24 uur afmeren’ die te activeren zijn op een dag naar keuze. Wie later nog een keer wil afmeren, kan ’24 uur afmeren’ kopen. Dit kost 30 euro.

Wie door het Amsterdamse binnenwater vaart en geen Doorvaartvignet heeft, riskeert een boete van 95 euro.

advertentie
advertentie