De drumband maakt nog een rondje om het bad, terwijl de kinderen zich klaarmaken voor de kwartjesduik
De drumband maakt nog een rondje om het bad, terwijl de kinderen zich klaarmaken voor de kwartjesduik Marion Kiewik

Opening zwemseizoen en viering 55 jaar: ‘Het Amstelbad houdt je jong’

2 mei 2023 om 11:00 Recreatie Tips van de redactie

OUDERKERK De dag was zonovergoten, het water hemelsblauw en de drumband swingde de pan uit - een bijna Caraïbisch sfeertje. De stemming bij de vele bezoekers was dan ook opperbest afgelopen zaterdag bij de opening van het zwemseizoen. Die was dit jaar extra feestelijk, want het Amstelbad vierde ook zijn 55e verjaardag.

Marion Kiewik

JONG

“Forever young. Wij blijven ons jong voelen door te zwemmen - in een bad dat met zijn tijd meegaat.” Zelf een sportieve klant van het Amstelbad, somde burgemeester Joyce Langenacker een serie verduurzamingsmaatregelen op waarmee het Amstelbad zich het afgelopen jaar heeft aangepast aan de eisen van deze tijd: maatregelen om energie te besparen én om zelf energie op te wekken. 

VRIJWILLIGERS Dat een plaats als de onze een eigen buitenzwembad heeft, vindt de burgemeester “heel bijzonder. Volledig door vrijwilligers gerund, en dat al sinds 1991. Daarvoor is de gemeente jullie erkentelijk.” (Een woordvoerder van het Amstelbad noemde Leo Bard Hinfelaar als degene die destijds velen om zich heen heeft verzameld om dit mogelijk te maken. “Zonder Leo was er geen bad meer geweest.”)

ENERGIE

Totdat ze burgemeester werd in Blaricum was Barbara de Reijke als wethouder sport nauw betrokken bij de plannen van het bad. De huidige wethouder sport is Victor Frequin. Zij waren beiden ook aanwezig op deze feestelijke dag en luisterden mee naar de toespraak van penningmeester Robbert Eysink Smeets. “Drie jaar geleden, toen we ook een koud voorjaar hadden, schrok ik van de energierekening. Vandaag houden we de warmte vast met de afdekking van het bad en verbruiken we veel minder gas dankzij de sun discs. Het water zal warmer zijn dan u gewend was.”

HESJES

Dit alles met dank aan de gemeente, die een lening verstrekte, de verduurzamingscommissie, energiecoach René Veltman, de sponsors en al die vrijwilligers die eraan hebben bijgedragen om dit moois te realiseren. Die vrijwilligers kwamen nog even extra in het zonnetje toen de nieuwe zwembadafdekking omhoog werd gedraaid en hun nieuwe outfit zichtbaar werd. Met hun opvallende hesje zijn ze beter zichtbaar voor het publiek - voor hulp, voor vragen en, soms, voor een vermanend woord. 

KWARTJES

En toen was het tijd voor het traditionele ‘kwartjesduiken’. Tientallen kinderen in de basisschoolleeftijd, stuk voor stuk echte waterratjes, doken zoveel mogelijk muntjes op van de bodem van het diepe. De eerste prijs was een zwemabonnement voor het volgende seizoen. Jesse won ‘m - en stelde ‘m meteen beschikbaar voor iemand die een gratis abo harder nodig heeft. Een kleine zwemmer met een groot hart.

OPBRENGST

Ook al een groot hart: Janneke Verweij en haar moeder - van de kerststukjes, wie kent ze niet. Deze dag verkochten ze leuke zelfgemaakte artikelen die geschikt zijn voor alle seizoenen. Ook nu weer ging de opbrengst naar het Amstelbad. En er was een loterij, met prijzen die beschikbaar waren gesteld door lokale ondernemers. 

JONG

Kortom, alles is eraan gedaan: de zwemmers kunnen aan de slag. Voor jongeren wordt het dit jaar nog leuker, want er komt nieuw zwemmateriaal waarmee je acrobatische toeren kunt uithalen. Dus: blijf jong in het Amstelbad!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie