Het tijdelijke fietspad langs de Oranjebaan naar de Amstelbrug.
Het tijdelijke fietspad langs de Oranjebaan naar de Amstelbrug. Marion Kiewik

Hervatting werk Amstelbrug mogelijk in januari

26 oktober 2020 om 16:00 Verkeer en vervoer

OUDERKERK Kunnen we binnenkort weer een bladzijde omslaan in het hoofdpijndossier Amstelbrug? Wel als we afgaan op onze wethouder van Verkeer. Er zou een positieve ontwikkeling zijn in de verwerving van de gronden, volgens Rineke Korrel tijdens de raadsvergadering op 22 oktober. Maar zij vond dat het aan de provincie Noord-Holland is om hierover te communiceren. “Vast staat dat de werkzaamheden worden hervat in januari.” Een woordvoerder van de Provincie kon of wilde dit niet bevestigen: “Officieel nieuws is er nog niet.”

VERTRAGING De vervanging van de brug in de N522 tussen Ouderkerk en Amstelveen wordt al jaren geplaagd door tegenslagen. In 2015 kwamen belanghebbende partijen overeen de brug uit 1936 te vervangen door een nieuwe. Na een aantal procedures, een aangepast ontwerp en voorbereidende werkzaamheden kon uiteindelijk in april 2019, jaren later dan gepland, de aannemer van start. Maar in juli 2019 moest de provincie de werken alweer stilleggen. Het was nog niet gelukt alle benodigde gronden te verwerven.

OMLEIDINGEN Wel was toen al het fietspad langs de Burgemeester Stramanweg en de Oranjebaan verwijderd. (Brom)fietsers moesten forse omwegen maken inclusief gevaarlijke oversteken. Omdat er maar steeds geen zicht was op een oplossing, werden de fietspaden in ere hersteld in februari 2020. Voor de tijdelijke ontsluiting van de Amsteldijk-Noord ontwierp de provincie een langdurige omleidingsroute. Daartegen kwamen omwonenden en andere betrokkenen in het geweer, waarna die in september werd afgeblazen.

GRONDVERWERVING Intussen gingen de gesprekken met de grondeigenaren door. Parallel daaraan startte de provincie in mei een onteigeningsprocedure - daarmee zouden de werkzaamheden pas medio 2021 kunnen worden hervat. Maar nu zijn er dus toch aanwijzingen dat provincie en grondeigenaren overeenstemming hebben.

Marion Kiewik

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie