De verdiept liggende A9 met overkappingen zoals die er ter hoogte van Amstelveen uit moet gaan zien.
De verdiept liggende A9 met overkappingen zoals die er ter hoogte van Amstelveen uit moet gaan zien. Sweco

Ingenieursbureau Sweco krijgt opdracht voor uitvoeringsontwerp verbreding A9

16 maart 2022 om 14:00 Verkeer en vervoer

OUDER-AMSTEL Na de eerste ontwerpfases van de weginfrastructuur voor de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht, heeft ingenieursbureau Sweco nu ook opdracht voor het uitvoeringsontwerp gekregen. Dat is de volgende fase in het project. Dit behelst het uitvoeringsontwerp voor het realiseren van de verdiepte ligging en de geplande kunstwerken in het middendeel. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Sweco Polen en ingenieursbureau Paxaro. De opdracht is verleend door FCC Construccion, als onderdeel van bouwconsortium VeenIX, die in opdracht van Rijkswaterstaat het project uitvoert. 

De weg gaat van drie naar vier rijstroken en wordt in Amstelveen verdiept over een lengte van 1,6 kilometer. Er komen drie overkappingen over de verdiepte ligging. Langs het hele tracé worden alle viaducten en onderdoorgangen vernieuwd en verbreed en wordt veertien kilometer aan nieuwe, hogere geluidschermen gebouwd.

De voorbereiding voor de uitvoeringsfase is al in volle gang. De komende twee maanden ronden de ingenieurs van Sweco het definitieve ontwerp af en kan worden aangevangen met het uitvoeringsontwerp. Dit bevat overwegend constructief ontwerpwerk zoals het opstellen van berekeningen, detailleringen en tekeningen voor de definitieve betonconstructies en de benodigde bouwkuipen.

Sweco is sinds 2020 bij het project betrokken als ontwerppartner. Het ingenieursbureau is verantwoordelijk voor onder meer het integrale voorontwerp en het definitieve ontwerp van het hoofdwegennet en de verdiepte ligging. Inclusief alle toe- en afritten, aanpalende viaducten, grondkerende constructies, geluidschermen, de waterhuishouding, voet- en fietspaden en viaducten. Bij deze opdracht zijn in totaal meer dan 60 experts betrokken uit onder meer Nederland, Polen en Finland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie