Afbeelding
Provincie Noord-Holland

Tweede basculekelder van Brug Ouderkerk op plek in de Amstel

10 oktober 2022 om 16:25 Verkeer en vervoer

OUDERKERK De basculekelder van de zuidelijke Brug Ouderkerk is op 30 september naar zijn definitieve plaats in de Amstel geduwd en afgezonken. De basculekelder maakt onderdeel uit van de nieuwe brug over de Amstel in de N522 tussen Amstelveen en Ouderkerk.

Een basculekelder, is een kelder die nodig is om het tegengewicht, dat nodig is om de brugklep te openen en te sluiten, onzichtbaar weg te werken. Sinds april dit jaar heeft de aannemer de basculekelder van de zuidelijke Brug Ouderkerk op de (oostelijke) oever naast de brug gebouwd. Bouwen op die plek betekent dat zowel het vaar- als het wegverkeer minimaal gehinderd wordt. Anders dan bij de basculekelder voor de noordelijke brug, die vorig jaar al op zijn plek in de Amstel is geplaatst, moest de basculekelder voor de zuidelijke brug eerst circa 20 meter over de oever geschoven worden om het op de juiste hoogte te krijgen. Dat ging centimeter voor centimeter over een speciaal aangelegde rails. Pas daarna kon het gevaarte van zo’n 250.000 kg via een rails van circa 20 meter over de Amstel in westelijke richting geschoven worden. De basculekelder werd uiteindelijk zo’n vier meter afgezonken naar de bodem van de Amstel.


De werkzaamheden voor de basculeburg maken deel uit van de vernieuwing van de Brug Ouderkerk. De provincie Noord-Holland vernieuwt de brug over de Amstel in de N522 tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel en vervangt deze door twee nieuwe bruggen. De noordelijke brug krijgt een rijstrook voor verkeer richting Amstelveen, de zuidelijke brug krijgt een rijstrook voor het verkeer naar Amsterdam en een rijstrook voor afslaand verkeer naar het Hoger Einde-Noord. Tegelijkertijd met het werk aan de brug vinden er aanpassingen plaats aan de aansluitende wegen en fietspaden. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid rondom de brug en stroomt het verkeer op de provinciale weg beter door.

De vernieuwing van de brug moet halverwege volgend jaar zijn afgerond.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie