Connexxion meldt helaas pas kort van tevoren aan te kunnen geven welke ritten donderdag en vrijdag uitvallen.
Connexxion meldt helaas pas kort van tevoren aan te kunnen geven welke ritten donderdag en vrijdag uitvallen. Foto: René de Leeuw

Connexxion waarschuwt voor mogelijke rituitval na stakingsoproep FNV

18 januari 2023 om 12:05 Verkeer en vervoer Tips van de redactie

OUDER-AMSTEL Buschauffeurs in het streekvervoer die gehoor geven aan een stakingsoproep van vakbond FNV leggen donderdag en vrijdag het werk neer. De vakbond deed de oproep na een cao-overleg waarin de bonden en werkgevers niet tot een akkoord konden komen. De staking kan ook gevolgen hebben voor het busvervoer dat in deze regio wordt verzorgd door Connexxion. De vervoermaatschappij waarschuwt reizigers om donderdag en vrijdag rekening te houden met mogelijke uitval van ritten. De stakingsoproep geldt niet voor het bus- en tram vervoer dat verzorgd wordt door stadsvervoerder GVB.

In september en oktober legden stakers het streekvervoer verspreid over het hele land ook al plat. Eigenlijk zou er in het najaar nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks komen, maar die werd afgeblazen toen het cao-overleg met de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) werd hervat. De partijen zaten in de nacht van dinsdag op woensdag tot diep in de nacht om de tafel, maar konden niet tot een akkoord komen.

IMPASSE

VWOV verklaarde na de onderhandelingen dat de vakbonden ondanks een “bovengemiddeld hoog loonbod” van 8 procent het overleg hebben afgebroken. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag betwist dat, en zegt dat de partijen simpelweg in een impasse terechtkwamen over onder meer die loonsverhoging, de duur van een nieuwe cao en maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.

LEDENRAADPLEGING CNV

Het CNV doet waarschijnlijk niet direct mee aan de staking, hoewel deze vakbond met 2200 leden bij de ov-bedrijven “inhoudelijk op één lijn” zit met de FNV. Dat komt omdat CNV eerst aan leden moet vragen of ze actie willen voeren, en die peiling kost enige tijd. “FNV had nog een lopend conflict, maar wij nog niet. Daarom moeten we eerst een ledenraadpleging houden”, zegt een woordvoerder. Hij houdt er wel rekening mee dat de achterban zich later ook bij de acties aansluit.

DIENSTREGELING 

Connexxion meldt op zijn website helaas pas kort van tevoren aan te kunnen geven welke ritten uitvallen. ‘Het FNV heeft vorig jaar al een paar keer opgeroepen om te staken. Al deze keren konden we gemiddeld ongeveer 70 procent van de dienstregeling gelukkig wel gewoon rijden,’ aldus Connexxion. ‘De collega’s die wel aan het werk gaan, zullen hun uiterste best doen om onze dienstregeling toch zoveel mogelijk uit te voeren. We weten pas op de dag zelf in hoeverre dat gaat lukken. We kunnen op dit moment daarom nog geen uitspraken doen over de mate van rituitval, vertraging, mogelijk gewijzigde routes en eventuele aanspraak op restitutie voor abonnementshouders.’

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie