Inzet van aggregaat tijdens werkzaamheden aan A9
Inzet van aggregaat tijdens werkzaamheden aan A9 Archief/Rijkswaterstaat

Inzet van aggregaten bij werk aan A9 nodig door capaciteitsgebrek netstroom

29 november 2023 om 11:47 Verkeer en vervoer

OUDERKERK/AMSTELVEEN Hoewel Rijkswaterstaat aannemer Veenix bij de huidige werkzaamheden aan de A9 liever netstroom zouden gebruiken dan op brandstof draaiende aggregaten, is dat niet mogelijk vanwege capaciteitsgebrek op het elektriciteitsnetwerk. Dat meldt Rijkswaterstaat op zijn online bezoekerscentrum. Met de aggregaten (die een ronkend geluid maken) kan elektriciteit opgewekt worden op locaties waar geen of te weinig vaste stroom voorhanden is. ‘De aggregaten zijn niet ideaal voor de omgeving maar wel noodzakelijk,’ stelt Rijkswaterstaat.

Er zijn een tijd geleden wel al aanvragen ingediend om aangesloten te worden op netstroom, maar realisatie laat op zich wachten vanwege de capaciteitsproblemen,’ meldt Rijkswaterstaat. Daarbij speelt ook mee dat energiebedrijven, zoals in zoveel andere branches, een personeelstekort hebben. ‘Dit betekent dat we helaas nog geduld moeten hebben en tot die tijd gebruik blijven maken van aggregaten.’

POMPEN

Op de bouwterreinen is onder meer stroom nodig om te kunnen werken in de bouwketen, voor de verlichting van de bouwplaats bij (nachtelijke) werkzaamheden en voor tijdelijke verkeersmaatregelen zoals verkeerslichten. Bovendien worden regelmatig pompen ingezet om bouwterreinen, op- en afritten en andere wegen bij de huidige veelvuldige regenval droog te houden. Deze pompen worden door ook door aggregaten voorzien van stroom.

RONKEND GELUID

De aggregaten worden regelmatig verplaatst. Dat gebeurt meestal omdat de plek waar de werkzaamheden plaatsvinden, verschuift. Dat zorgt soms voor klachten uit de omgeving, omdat sommige mensen het ronkende geluid als storend ervaren. ‘Het komt regelmatig voor dat we een aggregaat, indien dat mogelijk is natuurlijk, op verzoek van een bewoner tientallen meters verplaatsen en dat we vervolgens een melding van een andere bewoner ontvangen. Door goede afstemming, komen we er meestal wel uit gelukkig,’ meldt Juanne Rours van het omgevingsteam van VeenIX in een bericht op het de site van het online bezoekerscentrum.

PIJPLEIDING

Op dit moment wordt gewerkt aan de aanleg van een pijpleiding om water vanuit de Amstel naar de verdiepte ligging te pompen. De tijdelijke leidingbruggen over de Burgemeester Boersweg en de Beneluxbaan in Amstelveem zijn hier onderdeel van. Om het water door de leidingen te laten lopen, worden pompen ingezet die op stroom werken, die eveneens afkomstig is van aggregaten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie