Collage leegstand Dorpsplein Duivendrecht
Collage leegstand Dorpsplein Duivendrecht Redactieteam Drechtje uit Duivendrecht

Leegloop Dorpsplein Duivendrecht

3 december 2023 om 14:37 Winkels Deel je nieuws

Het Dorpsplein in Duivendrecht lijkt een verhaal van beloften die keer op keer zijn gebroken.

In het jaar 2000 begon het allemaal met een knelpuntenanalyse, een startsein voor wat een zeer veelbelovende herontwikkeling zonder leegstand leek te worden. 

Plannen tot de horizon

Jaren van praten, schouwen en onderzoeken volgden, met actieve deelname van inwoners,     politici en ambtenaren. De ambitie was groot: een Dorpsplein met gezellige winkels, horeca met terrasjes, precies wat iedereen wil.

Plannen in de ijskast

Halverwege 2011 kwam de gemeente met schokkende bericht dat de herontwikkeling niet doorging. Geen plannen, geen financiële middelen, en beloftes aan inwoners gebakken lucht. Inwoners stonden perplex. De gemeente had duidelijke verantwoordelijkheid na  hun eerdere besluit in het jaar 2008. Waarom voert onze gemeente gewoon niet uit? 

Plannen verwaterd

Ook de voltallige gemeenteraad was het hier niet mee eens en vroeg in 2011 met klem om uit te voeren wat eerder was besloten. De zorgen over winkelleegstand waren terecht, maar de gemeente leek meer bezig met meningsverschillen dan daadwerkelijke actie. De gemeente beloofde de zaak snel aan te pakken, maar het resultaat is een Dorpsplein dat eind 2023 grotendeels verloederd is. De gemeente kan leegstand op het plein tegengaan door een verordening die hiervoor in 2019 is ingesteld, maar doet dat niet.

Plannen uitvoeren!

De gemeente is in 2024 van plan leningen van tientallen miljoenen af te sluiten voor allerlei Duivendrechtse ontwikkelingen. De tragedie bij Dorpsplein Duivendrecht wil weten of de gemeente ook deze nieuwe beloften met miljoenen leningen na kan komen. De inwoners van Duivendrecht verdienen meer dan loze toezeggingen en een somber, verwaarloosd, leeggelopen plein. Het wordt hoog tijd dat de gemeente haar bevoegdheden pakt, transparant is over de financiën, en concrete stappen zet om leegstand effectief aan te pakken. 

De inwoners hebben lang genoeg gewacht.

Namens redactieteam Drechtje, Niek Heering

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie