Vrees voor ‘waterbedeffect’ in randgemeenten door opkoopbescherming woningen in Amsterdam

13 nov, 12:00 Wonen
Eric Hoenson
Diverse steden, waaronder Amsterdam, voeren in 2022 regelgeving over opkoopbescherming in.
Diverse steden, waaronder Amsterdam, voeren in 2022 regelgeving over opkoopbescherming in.

OUDER-AMSTEL Nu steden zoals Amsterdam in 2022 een opkoopbescherming voor bestaande woningen willen invoeren, bestaat het risico op een zogenaamd ‘waterbedeffect’ van deze maatregel. De kans is groot dat de vastgoedbranche dan uit gaat wijken naar omliggende gemeenten om hun rendementen veilig te stellen. Amstelveen onderzoekt momenteel de wenselijkheid om zelf ook een opkoopbescherming in te voeren. De gemeenteraad van Ouder-Amstel heeft donderdagavond een door Ouder-Amstel Anders ingediend amendement aangenomen waarin om onderzoek naar het opnemen van deze maatregel in de huisvestingsverordening wordt gevraagd.  

Vorig jaar kwam een derde van alle verkochte bestaande woningen in de vier grote steden in het bezit van investeerders. Dat heeft enorme gevolgen voor de beschikbaarheid en betaalbaarheid van de woningen. De aankopen door beleggers hebben een prijsopdrijvend effect. Ze kopen woningen op om die vervolgens veelal voor veel geld te verhuren. Voor nieuwbouwhuizen is er sinds 2020 wettelijk een stokje gestoken voor dit soort praktijken. Met ingang van 2022 krijgen gemeenten via een wetswijziging ook de mogelijkheid om opkoopbescherming voor bestaande woningen in te voeren. Gemeentebesturen kunnen gebieden aanwijzen waar een vergunning nodig is om de aangekochte woningen te mogen verhuren. Voorwaarde is wel dat er in deze gebieden schaarste aa..

PREMIUM
Afbeelding
Overig 8 uur geleden Kettinggesprek Carla Distelbrink: ‘Dit voelt als verrijking van mijn leven’
PREMIUM
Afbeelding
Natuur en milieu 1 aug, 14:01 Droogte leidt niet tot drinkwatertekort in Amstelland
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 24 jul, 09:00 Kettinggesprek Ingomar Klaui: ‘Ik ben enorm trots dat het is gelukt’
PREMIUM
Afbeelding
Mensen 19 jul, 11:30 Kettinggesprek Willem Jansen: ‘Ik had graag nog een periode doorgegaan’
PREMIUM
Afbeelding
Politiek 13 jul, 09:00 Reserves Ouder-Amstel beneden peil
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk 9 jul, 11:30 Sommige sprookjes bestaan, andere sprookjes komen tot leven in een boek

Mis niks, lees alles van Ouder-Amstel


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Ouder-Amstel en omliggende plaatsen met Weekblad voor Ouder-Amstel. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Weelblad voor Ouder-Amstel lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Ouder-Amstel.