Wethouder Barbara de Reijke
Wethouder Barbara de Reijke Gemeente Ouder-Amstel

Starterslening kan starter op woningmarkt helpen

4 december 2021 om 09:00 Wonen

OUDER-AMSTEL De gemeenteraad heeft donderdag 25 november unaniem ingestemd met invoering van een Starterslening. Daarmee kunnen inwoners tegen aantrekkelijke voorwaarden een lening krijgen om hun eerste woning te kopen. Per 1 januari 2022 is de lening beschikbaar.

EERSTE HUIS KOPEN Het kopen van een eerste huis is niet gemakkelijk. Je kan maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen en daarbij zijn de huizenprijzen momenteel zeer hoog. Om het kopen van je eerste huis toch mogelijk te maken, biedt de gemeente Ouder-Amstel vanaf 1 januari 2022 de mogelijkheid om een Starterslening af te sluiten.

Wethouder Barbara de Reijke wil starters graag op weg helpen op de woningmarkt. De Reijke is blij met de starterslening. “Onze gemeente behoort tot de gemeenten met de duurste woningen uit het land. De grond is gewoon erg duur in deze regio. Hierdoor is het bijvoorbeeld voor onze jongeren die nu nog geen huis hebben maar wel hier willen blijven erg lastig om hier een huis te kopen. We doen wat we kunnen en de starterslening biedt een steuntje in de rug. Het enig wat natuurlijk echt helpt is het bouwen van extra woningen in alle prijsklassen. Hiermee vergroten we het aanbod en breng je doorstroming op gang. Ook hier zijn we druk mee bezig en hopen we ook juist voor onze inwoners iets te kunnen betekenen.”

VOOR WIE Iemand is officieel een starter op de woningmarkt als diegene geen eigen huis achterlaat en voor het eerst een huis koopt. De Starterslening is een aanvullende hypotheek en overbrugt het verschil wat de starter op basis van zijn inkomen kan lenen en wat de starter nodig heeft om de woning te kunnen kopen. Een Starterslening is een annuïteitenlening en loopt 30 jaar. Een annuïteit is een vast bedrag. Tijdens de looptijd wordt door de aanvrager iedere maand hetzelfde vaste bedrag afgelost. Aan het eind van de looptijd is de lening volledig afgelost. Het voordeel van een Starterslening is dat de eerste drie jaar geen rente en aflossing wordt betaald. Dat gebeurt pas vanaf het vierde jaar.

VOORWAARDEN Voor de starterslening gelden de volgende voorwaarden: 1. De aanvrager: a. woont minimaal 24 maanden aaneengesloten in de gemeente Ouder-Amstel of, b. was in de 15 jaren voorafgaand aan het moment van aanvraag tenminste 8 jaren in de gemeente Ouder-Amstel als inwoner ingeschreven, of c. woont buiten Ouder-Amstel, maar verleent aan een inwoner van Ouder-Amstel mantelzorg of, d. heeft een baan bij een onderwijsinstelling of in de zorg in Ouder-Amstel. 2. De aanvrager moet de woning waarvoor een Starterslening wordt verstrekt zelf gaan bewonen. 3. De maximale koopsom is de maximale NHG-grens, inclusief verbeterkosten en meerwerk (In 2021 is de NHG-grens 325.000 euro). 4. De Starterslening bedraagt maximaal 45.000 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie