Lucienne en haar opvolgster Nayrobi.
Lucienne en haar opvolgster Nayrobi. Naomi Heidinga

Lucienne Haar & Trends wordt Nayrobiz

Zakelijk

OUDERKERK Na 34 jaar een eigen salon te hebben gehad, vindt kapster Lucienne het welletjes. Ze stopt met haar kapsalon aan het Sluisplein. De motivatie voor het ondernemerschap is weg, daarom is het tijd om te stoppen. Makkelijk was het niet, de beslissing om te stoppen. Maar, in de wetenschap dat het personeel en de klanten in goede handen zijn bij opvolger Nayrobi Boom, was het wel de enige juiste keuze.

Het zijn de laatste loodjes voor Lucienne. De zaak gaat 1 februari officieel over naar Nayrobi. Deze week is het dingen regelen voor de overdracht en afscheid nemen van de klanten. Ondanks dat ze achter haar beslissing staat, krijgt ze het af en toe even te kwaad. "Toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt, viel er een last van mijn schouders." Haar personeel en de klanten gaat ze echter wel missen. "Je hebt toch heel wat jaren samengewerkt. En ik ben samen met de klanten ouder geworden. Veel klanten zitten in dezelfde leeftijdsfase als ik. Ze namen ook hun kinderen mee naar de salon. Sommigen van hen knip ik nog steeds, die zijn nog nooit naar een andere salon geweest."

Op tafel ligt het fotoboek dat ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan werd gemaakt. Vrij snel daarna kwam het besef dat het ondernemerschap haar niet meer de uitdaging bood waar ze naar op zoek was. Het duurde echter even voor ze zich dat realiseerde. In de jaren na het jubileum werd de zaak zelfs nog opgeknapt en kreeg het een metamorfose.

"Op mijn zeventiende zat ik op de kappersschool. Daarna heb ik eerst in andere salons gewerkt, voor ik mijn eigen salon opende. In al die jaren heb ik alles uit het vak gehaald. Ik heb op het podium gestaan en aan wedstrijden meegedaan, en het is gelukt om een goede salon neer te zetten, met fijne medewerkers. De laatste jaren kwam er echter meer en meer bij het hebben van een salon kijken. Op internet moet je tegenwoordig zichtbaar zijn. Op social media bijvoorbeeld. Dat betekende dat ik 's avonds, na het werk, daar ook nog mee bezig moest."

Voor Nayrobi Boom is het stoppen van Lucienne een uitgelezen kans. Een eigen kapsalon was altijd een droom. Veel gaat er de komende tijd nog niet veranderen. "Het personeel blijft en aan de zaak zal ik weinig veranderen. Ik wil de klanten niet overvallen." Wel krijgt de salon een nieuwe naam plus bijbehorend logo: Nayrobiz. Ouderkerk is nieuw voor haar, ze woont in Amsterdam. Oorspronkelijk komt ze uit Apeldoorn.

Lucienne heeft er vertrouwen in dat het Nayrobi gaat lukken. "Ze heeft genoeg ervaring, beschikt over een gedegen basis. En het gaat om een lopende salon, dat is meestal makkelijker dan vanaf nul te beginnen." Helemaal weg gaat Lucienne nog niet: ze blijft tot de zomer op dinsdag en woensdag meedraaien, in verband met zwangerschapsverlof van een van de medewerkers. "Het is fijn dat Lucienne de komende tijd nog bij de zaak betrokken blijft," aldus Nayrobi. Ze heeft zin om te beginnen. "Het is leuk en spannend tegelijk."

Graag wil Lucienne haar medewerkers bedanken voor hun inzet in de afgelopen jaren. "Ook alle klanten bedankt en Nayrobi veel succes!"

advertentie
advertentie