Zodra het vliegtuig de grond raakt gaan medewerkers van Swissport aan de slag.
Zodra het vliegtuig de grond raakt gaan medewerkers van Swissport aan de slag. Oliver Roesler
BAAN DICHTBIJ

‘Niets is vergelijkbaar met werken op Schiphol’

30 september 2021 om 08:00 Zakelijk

SCHIPHOL Wie wel eens met het vliegtuig op vakantie gaat, heeft vast te maken gehad met medewerkers van Swissport. Voor een groot aantal klanten zoals TUI zorgen zij ervoor dat mensen kunnen inchecken, dat koffers het toestel in gaan, tickets worden gecontroleerd en dat het toestel op de baan terecht komt voor vertrek. Nu de luchtvaart weer aantrekt, zijn er op alle fronten – maar vooral in de logistiek – veel mensen nodig.

From landing to take-off: We care. ,,Eigenlijk omschrijft dat precies waar we voor staan bij Swissport”, vertelt Michel van de Stolpe enthousiast. Als HR-directeur is hij verantwoordelijk voor het personeelsbeleid in Nederland en Denemarken. ,,Als internationaal bedrijf - we werken op 274 vliegvelden - zitten we volop in de dienstverlening. Zowel voor de luchtvracht als grondafhandeling voor passagiers. Zodra het vliegtuig de grond raakt, nemen wij ‘m over en gaan onze medewerkers aan de slag. Denk hierbij aan bagage tracing (lost &found), loungeservices, inchecken van passagiers, bagageafhandeling en cargoservices. Maar ook het push back gedeelte, waarbij we zorgen dat het vliegtuig op de baan komt en klaar is voor vertrek. Dat doen we zelfs voor de A380; een van de grootste vliegtuigen ter wereld!”

VEEL VOLDOENING Michel omschrijft het werken op Schiphol als iets magisch. ,,Het is hier echt een wereld op zich. Werken in de luchtvaart kun je met niets vergelijken. Of je nu in de beveiliging zit, piloot bent of werkt in de grondafhandeling; het maakt niet uit. Het grijpt je, je bent erbij. Je voelt je echt onderdeel van deze wereld. Juist het samenwerken met zoveel verschillende mensen draagt ontzettend bij aan voldoening in je werk. Allemaal zijn we onderdeel van een ketting van acties; samen zorgen we ervoor dat het vliegtuig op tijd de lucht in gaat en klanten tevreden zijn. Dat voel je! Wie op Schiphol werkt krijgt een beetje kerosine in het bloed, hoorde ik ooit iemand zeggen. Zo keren mensen die wel eens elders hebben gewerkt vaak gewoon weer terug in de luchtvaart.”

IMPACT CORONA De coronacrisis heeft zeker diepe sporen achtergelaten op Schiphol; ook bij Swissport. Het bedrijf ging van 1500 naar 700 medewerkers. Michel: ,,Een heftige tijd waarin veel mensen hun baan verloren of flink wat uren moesten inleveren. Na drie reorganisaties - de laatste hebben we in april afgerond - moesten we in juli alweer volle bak werven. Op dit moment moeten we het werk met veel minder mensen doen dan we nodig hebben. Dat zorgt voor meer uitval en stress. Vandaar dat we ook staan te springen om personeel. Vooral logistieke functies zoals platformmedewerkers en medewerkers luchtvracht kunnen we goed gebruiken.” 

OOG VOOR TALENT Als internationaal bedrijf met veel verschillende afdelingen en divisies biedt Swissport ontzettend veel mogelijkheden. ,,Je kunt hier overal naartoe groeien”, beaamt Michel. ,,We hebben oog voor talent én voor mogelijkheden om door te groeien. We hebben onze eigen Swissport Academy waar je opleidingen en trainingen kunt volgen. Zo krijgen leidinggevenden de kans om verticaal een stap te maken, maar ook in de breedte kun je groeien en verder specialiseren. Wie hier binnenkomt als platformmedewerker kan eindigen als een goed gewaardeerde push back driver. En heb je geen ervaring? Geen probleem. Zolang je opgeleid wilt worden, ben je bij ons van harte welkom. Je krijgt altijd intern een training voordat je aan de slag gaat; in welke functie dan ook. We nodigen je dan ook uit om ons te contacten, ook als je twijfelt of je de juiste kwalificaties hebt voor een bepaalde functie. Alles wat er nodig is kun je hier leren. Kijk en ervaar wat je leuk vindt. En wil je toch iets anders, dan kijken we samen naar andere mogelijkheden. Het is belangrijk voor ons dat je goed Engels of Nederlands spreekt. Daar moet jij je echt goed verstaanbaar in kunnen maken. Iedereen krijgt hier in principe een kans, maar communicatie moet er altijd zijn!”    

DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ,,Wat het werken bij Swissport zo leuk maakt? Er is hier zo’n diversiteit aan werk en mensen, je maakt echt deel uit van een community. Er zijn volop doorgroeimogelijkheden, je kunt bij ons diploma’s halen en met een goede baan een goed salaris verdienen. Zeker met de toeslagen die erbij horen. Daar staat wel onregelmatig werk tegenover, maar niet iedereen zoekt werk van negen tot vijf. Bij Swissport werken we altijd met de mooiste technieken, zetten we in op duurzaamheid en doen we vaak mee aan innovatieve projecten. Zo dragen we bij aan beter werken en de groei en bloei van de hele luchthaven. En heel fijn: Schiphol is natuurlijk goed bereikbaar. Parkeren en OV zijn hier prima geregeld!” 

Solliciteren?

Ben jij nieuwsgierig naar een baan op Schiphol en wil je ook onderdeel uitmaken van de community die samen passagiers op een veilige en plezierige manier naar hun vakantiebestemming brengt? Kijk dan op www.werkenbijswissport.nl of mail ams.werken@swissport.com.

Swissport heeft oog voor talent en voor mogelijkheden om door te groeien.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie