De kerstman arriveert. Een technisch hoogstandje.
De kerstman arriveert. Een technisch hoogstandje. Trudy Witteman

Een begrip in heel Nederland: op kerstshow Global Garden klopt alles

12 oktober 2022 om 15:29 Zakelijk

ZWAANSHOEK De kerstshow van Global Garden in Zwaanshoek.is een begrip in het hele land. Ilona van Loef uit Enkhuizen, een trouwe bezoekster zegt het desgevraagd zo: “Deze show onderscheidt zich van de massa, is een dagje uit en zorgt voor een pretparkgevoel.”

De zomer van 2022. Er leek geen eind te komen aan de hitte. Half augustus, als het buiten 30 graden is en ijs, koud bier en rosé favoriet zijn, verheugt Van Loef zich al op de populaire en daardoor drukbezochte kerstshow die traditiegetrouw start op de eerste zaterdag van de herfstvakantie. Dit jaar dus op 15 oktober. De opening is om 9 uur en wordt verricht door Jaé-Linn, de vierjarige dochter van medewerkster Martha.

Niet alleen vanwege het derde lustrum is het een bijzondere kerstshow. Het is de laatste show waaraan hoofdkerstman Alex Kniese heeft meegewerkt. De man met het creatieve brein gaat met pensioen. Na in totaal 35 jaar kerstshows ontwerpen en bedenken, kijkt hij er naar uit. Alex gaat met een gerust hart weg. “De befaamde kerstshow van Global Garden die ik veertien keer heb mogen ontwerpen, is bij mijn opvolgers in goede handen.” Alex heeft een fantastisch team klaargestoomd. Dat Charlotte, Daniëlle, Linda en de twee Peters direct al een grote stempel op de show hebben gedrukt, is te zien wanneer de krant een uitgebreide reis maakt door de wereld die Kerstshow heet. Inderdaad, mét een hoofdletter. Even omschakelen is nodig. De zon staat hoog aan de hemel en tussen de ijspegels en besneeuwde kerstbomen wordt in korte broek gewerkt. De fraaie temperatuur echter heeft geen invloed op het enthousiasme waarmee de kerstshow, liefst 3.000 vierkante meter groot, wordt opgebouwd.

TREIN Nadat we bijna waren verdwaald in het grote kunstkerstbomenbos en menig ideeënlampje ging branden op de verlichtingsafdeling, stappen we op de nostalgische trein die staat te wachten op een in Engelse stijl en met oog voor detail gebouwd station. Met winkeltjes die een voorproefje geven van de acht thema’s die komen gaan. Acht werelden die volkomen anders zijn. We tuffen de eerste wereld binnen. ‘So this is Christmas’. Gewoon is niet gewoon hier. We gaan even een snoepwinkel binnen waar kinderen geinige spulletjes vinden om bijvoorbeeld cupcakes en taartjes te maken. ‘Together again’ volgt met peperkoekmannen, vrolijk gingerbread en veel zoet. Wie van romantiek en nostalgie houdt moet zeker uitstappen op station ‘La Vie en Rose’, gebaseerd op de Netflix-serie Bridgerton. Hier een van de vele fotomomenten onderweg en ook, heel origineel, kerstballen met de tekst ’Mijn eerste kerst’. Station ‘Pretty Pink’ met veel cadeautjes, veel roze en gekke ornamenten die vorig jaar een groot succes waren, volgt. We gaan de hoek om en bereiken ‘Midnight Cocktail’. Jaren ’30, chique en een grote bar om even uit te blazen. Op ‘Christmas Naturals’ vinden we alles in lichte en zachte natural-tinten. Halte ‘Frozen Lake’ volgt. We duiken een witte, winterse wereld in met ruimschoots ideeën voor een witte kerst thuis. Een kijkje in een sauna wordt ons ook gegund. De reis vol verrassingen en wow-momenten eindigt op station ‘Bohemian Forest’. Natuurtinten hebben de overhand. Bezoekers vinden hier tevens een grote collectie kerststallen. Op het station maakt arrangeur Charlotte kerststukken van hoge kwaliteit waarbij aan bijna elke wens kan worden voldaan.

INSPIRATIE “Elke ruimte is opnieuw een beleving. Alles is even mooi en alles klopt”, is de ervaring van Ilona van Loef. Als zij straks voor de vijfde keer de kerstshow bezoekt zal die ervaring niet anders zijn. Veronique Teeuwen uit Hillegom komt het hele jaar door bij Global Garden, maar de kerstshow heeft een bijzondere aantrekkingskracht op haar. En op haar kinderen die er de ogen uitkijken. “Je doet veel inspiratie op hoe je het thuis gezellig kunt maken”, zegt ze. “We verheugen ons er echt op.”

Volgens traditie kunnen bezoekers aan de kerstshow doneren voor een goed doel. Dit jaar is de gehele opbrengst bestemd voor onderzoek naar het minder belastend maken van een MRI-scan bij kinderen met jeugdreuma.

Frans Witteman

Kerstdorp in de wereld van 'So this is Christmas'.
De nostalgische trein staat te wachten op het station.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie