Even sparren bij het OKB kan veel problemen oplossen.
Even sparren bij het OKB kan veel problemen oplossen. anoukfotografeert

Even sparren opent vaak juiste deur

24 april 2023 om 12:00 Zakelijk

REGIO Je bent een kleine ondernemer. Vragen, beslissingen nemen? Je staat er alleen voor. Bijvoorbeeld: moet ik verder met meer of minder personeel? Hoe kan ik het beste investeren? Hoe krijg ik meer klanten? Je zou deze onderwerpen willen voorleggen aan iemand die er verstand van heeft. Maar waar vind je zo’n deskundige, die belangeloos met je wil meedenken? Antwoord: bij de Stichting Ondernemersklankbord.

Het OKB staat al meer dan 43 jaar mkb’ers en zzp’ers belangeloos bij. Circa 300 adviseurs, verspreid over het hele land, helpen starters, gevestigde ondernemers en bedrijven in zwaar weer. Deze adviseurs, oud-ondernemers of specialisten uit het bedrijfsleven, zijn landelijk actief in 16 regio’s. Ze zetten hun kennis en ervaring in op vrijwillige basis. Het OKB krijgt veel hulpvragen en is daarom actief op zoek naar nieuwe adviseurs. 

GRATIS 

“De dienstverlening is in 2023 gratis”, zegt Dick Winters, gepensioneerd advocaat. “Wie ons om hulp vraagt moet niet geremd worden door financiële drempels.” Hij was jarenlang partner bij advocatenkantoor Winters & De Vries in Hoofddorp. Dit bedrijf is verder gegaan als SWDV-advocaten. “Ik deed geen strafrecht, mijn werk was civiel-rechterlijk. Ik ben vaak curator geweest bij faillissementen. En ik heb me veel bezig gehouden met onroerend goed.” Hij zei graag ‘ja, toen iemand uit zijn kennissenkring hem zo’n 4 jaar geleden vroeg of hij OKB-adviseur wilde worden. “Ik wilde wel wat meer maatschappelijk betrokken zijn. En ik was niet verbaasd hoeveel ondernemers hobbels op de weg vinden die ze vaak niet alleen kunnen nemen. Ik denk aan starters . Veel jongeren staan in de rij om te gaan ondernemen. Over hun product of dienst weten ze alles. Maar welke bedrijfsvorm ze moeten kiezen? Geen idee. En kies je de verkeerde, dan kun je jezelf ongelofelijk in de problemen brengen. Neem dat van mij aan.”

HALF JAAR

Een ondernemer die hulp wil, vraagt dat aan via de OKB- website. Afhankelijk van bedrijfslocatie en business wordt er binnen 48 uur een adviseur toegewezen. Als een hulpvraag wordt opgepakt, start een begeleidingstraject. 

Mischa Westerman, OKB-adviseur uit Amsterdam, vervolgt het verhaal. “Zo’n traject duurt een half jaar, maar wordt regelmatig verlengd. Logisch. Bij opstartproblemen is zes maanden niet veel.” Ze had jarenlang een online marketing bedrijf. “Van scratch tot verkoop, ik heb alle bedrijfsfases meegemaakt. Mijn onderneming is recentelijk verkocht. Ik ga binnenkort aan de slag als commissaris toezichthouder in de gezondheidszorg. Ik adviseer bij het OKB als actief specialist. Een goede mix van nog werkende en gepensioneerde adviseurs vind ik belangrijk. De maatschappij verandert zo snel, ook kennis van de nieuwste digitale processen is erg nuttig.” De afgelopen periode begeleidde ze vooral starters. “Veel mensen willen eigen baas zijn. Ideeën genoeg, maar hoe of wat blijkt minder simpel. Dick zei: kies de juiste bedrijfsvorm. Ik zeg, denk ook aan prijsstelling, concurrentie, reclame, en aan de factor tijd. Want dat kost je eigen zaak: veel tijd. Heb je dat niet? Dan kan in loondienst blijven ook een advies zijn.”

Beide adviseurs benadrukken dat hun cliënten ze moeten beschouwen als wegwijzer. Voor de uitvoering van de adviezen moeten ze zelf aan de slag.

Meer info over adviseur worden bij het OKB? Kijk op https://ondernemersklankbord.nl/adviseurs. Of bel naar 070-3490600

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie