Didi met haar honden
Didi met haar honden Naomi Heidinga
VAKVROUWEN

De Honden Juffrouw laat mensen weer plezier hebben met hun hond

24 mei 2023 om 13:01 Zakelijk

AMSTELVEEN Didi van Denderen, oftewel de Honden Juffrouw, is dol op honden. “Al van kleins af aan. Ik heb de liefde meegekregen van mijn moeder.” Ze geeft cursussen voor hond en baas, van puppy tot volwassen hond. Daarnaast heeft ze een uitlaatservice. Ze droomt van een eigen asiel en pension, waar ze honden volgens haar visie kan opvangen.

Didi heeft van haar passie haar beroep gemaakt. “Ik heb na de middelbare school niet lang hoeven nadenken over wat ik wilde. Dat was voor mij duidelijk: ik wil iets met honden doen. Ik heb daarom diverse opleidingen gevolgd. De eerste was een opleiding tot pension- of asielhouder. Dat is altijd een droom van me geweest: om een eigen asiel te openen. In Amstelveen is er nu geen, gevonden dieren gaan nu naar het asiel in Hoofddorp. Ondanks een aantal gesprekken met de gemeente is het nog niet gelukt om een dergelijk initiatief van de grond te krijgen. Het vinden van een geschikte plek is lastig. Het liefst wil ik al mijn activiteiten bundelen op één plek: een hondenschool en opvang in één.”

MARTIN GAUS

Ze heeft diverse opleidingen gevolgd aan de Martin Gaus Academy en is inmiddels kynologisch instructeur. “Ik wil graag mijn kennis verder uitbreiden. De wetenschap staat immers niet stil: het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. De opleidingen helpen me bij het geven van lessen aan honden en hun baasjes. Dat begint met de puppyklas. Deze is bedoeld voor pups vanaf 8 weken oud tot 6 maanden oud. Zes weken achter elkaar trainen we éénmaal per week met dezelfde groep, op een vaste locatie en tijdstip. De cursus wordt afgesloten met een examen. We behandelen onder meer de onderwerpen: hier komen, loslopen en spel, lange lijn, nee, zit, lig, blijf en plaats.”

SCHOOL

Voor mensen die meer willen is er de puppyklas 2, voor honden tussen vier en zes maanden oud. Gaat de hond puberen, dan kunnen hond en baas naar de puberklas, voor honden vanaf zes maanden tot volwassenheid. Ook volwassenen honden kunnen nog naar school. “Vaak vergeet men iets te ondernemen met de volwassen hond. Deelnemers aan de cursus voor volwassen honden zijn heel enthousiast na het volgen van een aantal lessen. Men vindt het leuk om weer echt iets samen met de hond te ondernemen.” De sport en spel cursus zijn ook voor volwassen honden heel geschikt. Hetzelfde geldt voor hersenwerken, waarbij de hond met diverse oefeningen vooral mentaal wordt uitgedaagd. “De hond leert om zelfstandig dingen te doen, om zijn doel te bereiken (bijvoorbeeld bij het voer komen door schuifjes te openen). De oefeningen vragen vindingrijkheid en het zelf zoeken naar oplossingen.”

BELONEN

Ze richt zich bij het trainen op het positieve. “Het gaat om het belonen van het goede, gewenste gedrag en het voorkomen van ongewenst gedrag. Dat kan bijvoorbeeld door de hond op het juiste moment af te leiden door middel van een oefening of voer. Voor zowel hond als baas moet het een leuke ervaring zijn. We realiseren ons soms onvoldoende dat niet alles wat we vragen leuk is voor onze hond. Vaak geven honden door middel van lichaamstaal aan wat ze ergens van vinden. Niet iedereen heeft oog voor deze subtiele communicatie. Met wat aandacht en tijd is het echter door iedereen te leren.”

BIJ JE THUIS

Mensen die liever één-op-één les krijgen, kunnen ook bij Didi terecht. “Ik heb een aantal plekken in Amstelveen en Uithoorn waar ik mijn lessen geef. Maar desgewenst geef ik ook lessen bij mensen thuis, of in een straat. Bijvoorbeeld wanneer er meerdere baasjes zijn in één buurt die les willen krijgen op locatie. Het fijne daaraan is dat je direct situaties meepakt die je in het dagelijks leven ook tegenkomt.” Ze helpt baasjes ook thuis wanneer er sprake is van probleemgedrag. “Bij honden die niet goed alleen kunnen zijn bijvoorbeeld. In de coronatijd hebben veel mensen een hond in huis gehaald. Men was toen veel thuis en er waren geen puppycursussen. Als gevolg zijn veel honden niet goed gesocialiseerd of hebben ze niet geleerd om alleen thuis te blijven.”

ADVIES

Ze geeft ook advies, bijvoorbeeld over de aanschaf van een hond. “Soms vallen mensen voor een bepaald uiterlijk van de hond en kiezen daarom voor een hond die wellicht niet bij hun karakter of levensstijl past. Dat kan leiden tot een mismatch. Ik kan in zo’n geval tips en oefeningen meegeven om de situatie te verbeteren. Dat betekent dat men thuis ook zelf aan de slag moet. Lukt het niet, dan kan ik ook een herplaatsingsadvies geven.” Bij veel gezinnen kan ze nu al het verschil maken, maar ze wil meer. “Ik wil uiteindelijk gedragstherapeut worden.”

UITLAATSERVICE 

Geen tijd om je hond uit te laten? Ook daarvoor kun je Didi bellen. “Ik loop bij voorkeur met een kleine groep honden. Bijvoorbeeld in het bos, maar ’s winters bijvoorbeeld ook rond de Ouderkerkerplas. Ik kom echter ook met de honden in het park. Op sommige plekken mogen ze wel loslaten, maar niet alles is omheind. Voor de veiligheid is dat wel wenselijk.”

HULP

Didi wil mensen helpen om te genieten van hun hond. “Het gaat om plezier. Zit je ergens mee? Lukt het niet met je hond? Blijf dan niet zelf proberen, maar schakel hulp in! Neem gerust contact met me op, dan kijken we samen of we de situatie kunnen verbeteren!” Zie: www.dehondenjuffrouw.nl.

Naomi Heidinga

Workshops, cursussen, en persoonlijke begeleiding: daarvoor kun je bij Didi terecht. Ook heeft ze een uitlaatservice.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie