Lia van der Maas is psychomotorisch therapeut
Lia van der Maas is psychomotorisch therapeut Naomi Heidinga
VAKVROUWEN

Psychomotorisch therapeut Lia van der Maas: ‘Leuke van dit vak is dat het elke keer een puzzel is’

24 mei 2023 om 16:00 Zakelijk

AMSTELVEEN Lia van der Maas is psychomotorisch therapeut. Ze heeft een eigen praktijk, PMT Amstelveen, nèt over de grens in Buitenveldert. Ze heeft drie mensen in dienst. “Ik vond het een spannende zet, maar ik wil graag samenwerken met een team. Dit was daarom de beste keuze,” vertelt ze.

De psychomotorische therapie bestaat al een tijd, maar is nog niet zo bekend bij het grote publiek. “Mensen die hier komen kampen met psychosociale klachten,” vertelt Lia. “Door middel van de psychomotorische therapie worden deze klachten verminderd. Dat doen we onder meer met beweging en concentratie- en meditatieoefeningen. Het gaat om het hier en nu, we maken mensen bewust van wat er gebeurt in hun lijf. Vervolgens laten we zien hoe dat hun gedrag beïnvloedt, en welke gedachten erbij horen. Tot slot gaat het om hoe men het geheel interpreteert – wat zegt dit over mij? En dan kijken we hoe men dit kan veranderen, zodat men zich anders gaat voelen.”

PUZZEL

Welke methode daarbij wordt gebruikt, is telkens verschillend. “Het leuke aan dit vak is dat het elke keer weer een puzzel is. Wat werkt is voor iedereen anders. Gaat het om het uiten van boosheid? Voor de één werkt het om dingen te gooien, voor de ander is bokstherapie geschikt. Mensen die uit balans zijn, laat ik bijvoorbeeld over een evenwichtsbalk lopen. Soms houden mensen hun adem in tot ze bij het einde zijn. Een ander probeert zo min mogelijk te wankelen. Deze keuzes zeggen iets over hoe iemand op dat moment in het leven staat.”

EMOTIES

Psychomotorische therapie is iets anders dan therapie volgen bij een psycholoog. “Daar praat men over emoties en gebeurtenissen. Hier doen we. Tijdens dat doen komen emoties vrij. Dat is soms heel confronterend. Soms staat men hier te huilen. Die mensen bedanken me na afloop vaak. Raar misschien, maar de oefeningen maken soms veel bij ze los.”

INTERESSE

Bewegen heeft altijd haar interesse gehad. “Als kind wilde ik sportbegeleider worden voor mensen met een beperking. Na de middelbare school schreef ik me daarom in voor de hbo opleiding Bewegingsagogie. Er waren maar 30 plekken beschikbaar en ik werd uitgeloot. Daarom ben ik bewegingswetenschappen gaan studeren aan de VU. Ik wilde na het afronden van deze studie toch nog graag de hbo opleiding doen. Er waren toen gelukkig meer plekken beschikbaar. Ik mocht in het derde jaar instromen. Men raadde me aan om me ook te verdiepen in de psychomotorische kant. Dat beviel zo goed dat ik daar mijn vak van heb gemaakt.”

MINDFULNESS

Ze heeft een schitterend vak, vindt Lia. “Het is jammer dat ons vakgebied nog niet zo bekend is. Veel meer mensen zouden baat kunnen hebben bij deze vorm van therapie. Een aantal onderdelen uit onze therapie zijn wel bekend geworden, denk aan mindfulness en bokstherapie. Deze vormen gebruiken we al jaren, ze vallen bij ons alleen onder de noemer psychomotorische therapie. Bovendien zijn het maar twee van de vele verschillende methoden die we aanbieden. Via huisartsen krijgen we weinig verwijzingen, maar we werken nauw samen met psychologen. Zij zien een toegevoegde waarde in onze vorm van therapie.” 

Kijk voor meer informatie op www.pmtamstelveen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie