Van links naar rechts: Antonet, Monique, Angela, Suzanne en Patty.
Van links naar rechts: Antonet, Monique, Angela, Suzanne en Patty. Naomi Heidinga
VAKVROUWEN

Toppers van TOF Boeket: creatieve, harde werkers vormen samen ‘familie’

25 mei 2023 om 07:00 Zakelijk

AMSTELVEEN Een liefde voor bloemen en creativiteit: dat hebben de toppers van TOF Boeket met elkaar gemeen. Ze zetten dagelijks hun schouders eronder. Het is hard werken, maar ze houden van hun vak. En ze zijn het er allen over eens: TOF Boeket is niet ‘zomaar’ een bloemenwinkel.

Eén van die toppers is Monique. Ze heeft al ruim dertig jaar ervaring in het bloemenvak. Ze werkte een heel aantal daarvan in een winkel in Westwijk, tot deze in andere handen overging. “Daar stonden we met z’n tweeën, hier hebben we een groot team. Het is leuk om weer collega’s te hebben, ik voel me echt gewaardeerd.” Monique geniet het meest van het contact met de klant. “Ik werk het liefste in de winkel. Het werk hier is heel veelzijdig. We maken heel uiteenlopende boeketten en hebben aandacht voor de klant. Die is bij TOF Boeket echt koning. Ik heb nog een jaartje tot mijn pensioen, maar wil ook graag daarna nog één of twee dagen hier blijven werken.”

MENSEN HELPEN

Angela wilde vroeger kinderpsycholoog worden, maar thuis was er geen geld voor een studie. “Daarom heb ik dit vak gekozen. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Het mooiste aan mijn vak vind ik om mensen te helpen. In mooie en verdrietige tijden. Wanneer mensen na het verlies van een dierbare hier komen om een bloemstuk te laten maken, kan ik hen tot steun zijn. Het doet me goed als mensen na de uitvaart terugkomen om ons te bedanken voor het mooie bloemstuk.”

LEERGIERIG

Suzanne zit al vijftig jaar in het vak. “Ik begon op mijn veertiende en inmiddels ben ik 68 jaar.” Ze blijft leergierig. “Ik ga geregeld naar beurzen en bezoek andere bloemisten, om te kijken wat zij doen. Ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen. Ik werk inmiddels zes jaar bij TOF Boeket. Daarvoor heb ik in diverse andere zaken gewerkt, en ik heb eigen winkels gehad. Styling is altijd een belangrijk onderdeel geweest. Zo ben ik jaren geleden naar Amerika geweest om te leren over bruiloft-styling. Daar was dat gebruikelijk, hier nog niet. De tijd was er nog niet rijp voor toen ik de opleiding volgde, maar het komt nu steeds meer op. Bij TOF krijg ik de kans dat op te pakken.” Suzanne denkt nog niet aan stoppen. “In de bloemisterij is het hard werken, maar ik vind het leuk om te doen. Ik kan goed opschieten met mijn collega’s, het houdt me jong.”

We zijn nog steeds onderdeel van dezelfde familie

VEELZIJDIG

Patty roemt de veelzijdigheid van het bedrijf. “We onderscheiden ons met onze bloemen en boeketten. Je kunt er onze stijl in herkennen: weinig groen en veel bloemen. Het knalt je vaas uit. Naast boeketten en verse bloemen verkopen we planten uit de kas. Daar was voorheen weinig ruimte voor. In de winkel hebben we dankzij de uitbreiding nu ook plek voor zijdebloemen en mooie vazen. We verzorgen allerlei boeketten en bloemstukken, onder meer via de website. Ik houd me bezig voornamelijk bezig met bestellingen. Ik werk graag een beetje op de achtergrond, ben op mijn best met deadlines. Ik heb zelf de keuze daarvoor gemaakt. Het fijne is dat je bij ons ook echt de vrijheid krijgt om te doen waar je goed in bent. Ons bedrijf is gegroeid, maar toch heeft men het ‘TOF-gevoel’ weten te behouden. Heel knap. We zijn nog steeds onderdeel van dezelfde familie.” 

STYLING

Fenneke Lipsch is stylist. Voorheen zat ze in de mode, maar ze heeft in de coronatijd de overstap naar het stylen met bloemen, planten en accessoires gemaakt. En met succes! Haar filmpjes op Instagram zijn een hit en ook was ze regelmatig te gast in het programma Koffietijd. Ze verzorgt de styling voor diverse klanten, van particulier tot bedrijf, en voor verschillende gelegenheden. “Wanneer ik een ruimte binnenkom, krijg ik direct allerlei ideeën. Ik weet instinctief welke kleuren en vormen ik wil, en daarbij kies ik een combinatie die niet direct voor de hand ligt, maar die wel iedereen begrijpt. Kennelijk heb ik een stijlgevoel dat mensen aanspreekt. Mijn filmpjes zijn voor iedereen en ik krijg vaak hele positieve reacties. Het idee voor de filmpjes ontstond tijdens de coronatijd. Ik zag dat bedrijven meer online gingen doen. Klanten roemden ons voor onze mooie bloemen, maar daar zag ik online niets van terug. Daarom ben ik ter inspiratie filmpjes gaan maken.”

TUINEN

Dankzij Fenneke is het assortiment van TOF Boeket uitgebreid, onder meer met zijdebloemen. “Ik vond zijdebloemen altijd lelijk. Je kon altijd zien dat ze niet echt waren. Tot ik twee merken vond die wel mooie bloemen maken. Die verkopen we in de winkel. Ik gebruik ze ook voor het stylen.” Ook zijn er allerlei vazen en accessoires bijgekomen. Ze is onlangs begonnen met een nieuwe tak van sport: het stylen van tuinen. “Ik heb lang gezocht naar een merk tuinmeubelen dat ik mooi vind en goed kan gebruiken in diverse stylen. Dat is gelukt. In onze stadskas verkopen we diverse tuinplanten en mooie potten. Zo komen alle producten die we in onze winkel verkopen, terug in mijn styling.”

Benieuwd naar de toppers van TOF Boeket? Je vindt ze aan de Rembrandtweg 415. Zie www.tofboeket.nl of @tofbloemenamstelveen (Instagram).

Naomi Heidinga

Fenneke Lipsch verzorgt de styling voor bedrijven en particulieren.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie