Hélène Wesselingh-de Kuiper heeft een praktijk als medisch pedicure.
Hélène Wesselingh-de Kuiper heeft een praktijk als medisch pedicure. Naomi Heidinga

Lokale Specialist: Medisch pedicure voor ‘risicovoet’ in Ouderkerk

8 november 2023 om 09:00 Zakelijk

OUDERKERK Een medisch pedicure is een specialist op het gebied van voetverzorging van risicovoeten. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met diabetes mellitus, reuma of oncologiepatiënten. Hélène Wesselingh-de Kuiper is als medisch pedicure een praktijk begonnen in Ouderkerk. Ze is nu nog gevestigd aan de Coen van Boshuizenlaan 85, maar verhuist per 1 mei 2024 naar het Dienstencentrum.

RISICOVOET

Héléne woonde jaren in Albanië. Ze had daar een toeristisch bedrijf en deed aan ontwikkelingshulp, met name op zorggebied. Zes jaar geleden keerde ze terug en besloot ze zich te laten omscholen naar medisch pedicure. “Dat betekent dat ik aanvullende opleidingen heb gevolgd, zodat ik risicovoeten mag behandelen. Daar moet je voorzichtig mee omgaan. Oncologische voetzorg is mijn specialiteit. Kanker en de behandeling van de ziekte hebben hun weerslag op de gezondheid van handen en voeten. Chemotherapie kan leiden tot het hand- en voetsyndroom. De chemo kan hierbij in de kleine vaatjes in handen en voeten lekken. Dit geeft allerlei klachten, zoals een droge huid, kloven en blaren. Door de chemotherapie maakt het beenmerg tijdelijk te weinig nieuwe witte bloedcellen aan. Eén tot twee weken na de chemokuur heb je de minste witte bloedcellen. In deze periode ben je het meest vatbaar voor infecties. Bij mensen met diabetes genezen wondjes slecht. Het betekent dat je bij de voetzorg bij beide groepen heel voorzichtig te werk moet gaan, zodat je geen wondjes veroorzaakt. De behandelingen en instrumenten zijn hierop aangepast.”

Oncologische voetzorg is mijn specialiteit.

SCHIMMELS

Niet alleen ouderen hebben voetzorg nodig, merkt ze in haar praktijk. “Ik zie veel jongere mensen met een schimmelinfectie aan huid of nagels. Vaak besteden mensen weinig aandacht aan hun voeten, terwijl we er de hele dag op lopen. Scheefstand van tenen, een doorgezakte voet: het duurt vaak lang voordat mensen hiermee naar de huisarts gaan. Wellicht omdat onze voeten de hele tijd bedekt zijn. Daarom worden problemen laat ontdekt. Terwijl het bestrijden van schimmelnagels niet eenvoudig is, het vraagt een heel behandeltraject. Bovendien lopen je huisgenoten ook risico om de infectie op te lopen. Deze schimmel loopt men vaak op bij het sporten of zwemmen, wanneer men na het douchen de voeten niet goed droogt. Juist wanneer je voeten nat zijn, heeft de schimmel meer kans. Eén keer douchen per dag is tegenwoordig de norm, soms doucht men nog vaker. Hierdoor neemt onze natuurlijke afweer af. Het microbioom en zuurmantel van de huid bestaat uit micro-organismen die leven in symbiose. Door het douchen raakt de balans verstoord en krijgen schimmels een kans.”

BEHANDELING

Heb je een probleem aan je voet? Schroom dan niet, je kunt bij Hélène zowel online als telefonisch een afspraak maken. Ook voor de behandeling van ingegroeide teennagels, kalknagels, likdoorns, kloven of een aanvullende voetmassage na een behandeling. “Ik ben verbonden aan Wender Podotherapeuten. Mensen met diabetes mellitus kunnen een vergoeding krijgen voor voetzorg vanuit de basisverzekering na een verwijzing door de huisarts.” 

Meer informatie op medischpedicure-ouder-amstel.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie