
Inloopspreekuur bij Jeugdgezondheidszorgteam
OUDER-AMSTEL Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind beter eet? En hoe ga ik om met schermgebruik? Zomaar twee vragen die het jeugdgezondheidszorgteam (JGZteam) van Ouder-Amstel regelmatig gesteld krijgt.
Naomi Heidinga
Het team van jeugdarts en jeugdverpleegkundigen is bekend van het consultatiebureau, maar doen veel meer dan vaccineren, wegen en het opmeten van het kind. Zoals het geven van tips en adviezen. Daarnaast zoeken ze de samenwerking met scholen, kinderdagverblijven, ouders en de kindercoach. Sinds november is er een inloopspreekuur, waarbij ouders even kunnen binnenlopen voor het stellen van vragen of een vaccinatie.
Al jaren is het JGZteam te vinden op de eerste etage van de Bindelwijk. Dat bestaat uit jeugdarts Dagmar Burggraaf en vier jeugdverpleegkundigen, waaronder Yvette Saan en twee assistenten. Ze werken ook op locatie, onder meer op scholen en kinderdagverblijven, of bij gezinnen thuis. "We verlenen zorg en ondersteuning voor kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar en hun ouders. Zo zien we moeders ook al voordat hun baby is geboren, voor de maternale kinkhoestvaccinatie. Ook is het mogelijk om op huisbezoek te gaan voordat de baby geboren is." aldus Dagmar.
"Vanaf het moment dat het kind geboren is, kijken we op de achtergrond mee. Hoe gaat het met het ouderschap, lopen ouders ergens tegenaan? Hoe gaat het met de ontwikkeling van het kind? Ouders zijn over het algemeen blij met het steuntje in de rug. Als het goed gaat, doen we niets. Is er iets nodig, dan bieden we maatwerk."
Ouders kunnen met kleine opvoedvragen al terecht bij het JGZteam. "We krijgen veel vragen over het gedrag van tweejarigen. Die gaan door de peuterpubertijd, waarbij alles een strijd kan worden: eten, slapen, zindelijkheid. Wanneer ouders problemen ondervinden, kijken we naar wat wel goed gaat. Dat gedrag willen we versterken, in plaats van alleen naar het negatieve te kijken. Om te voorkomen dat je over alles alleen maar de strijd aangaat. Soms helpt het ouders al om te weten dat het gedrag van hun kind niet uitzonderlijk is, maar dat veel meer ouders dezelfde problemen kampen."
Het eetgedrag van kinderen baart ouders soms zorgen. "Ook hierbij kijken we naar de situatie. Als kinderen niet goed eten bij het avondeten, wil dat niet per definitie zeggen dat ze slecht eten. Samen met ouders kijken we naar wat het kind overdag eet: misschien gaan het ontbijt, lunch en het fruit wel goed. Soms is een kind moe en heeft het daardoor geen trek. Er hoeft helemaal niets aan de hand te zijn, maar soms is er wel sprake van onderliggende problematiek."
Het JGZteam verzorgt tevens voorlichting, bijvoorbeeld op scholen. Daar worden bijvoorbeeld lessen verzorgd over schermgebruik of over gezond eten. Yvette is een keer per maand een dag aanwezig op een school in Duivendrecht, wanneer ouders hun kinderen op komen brengen. "Dan sta ik bij de deuropening. Een uitgelezen moment voor ouders om me even aan te schieten, om te vertellen hoe het met hun kind gaat, of om een vraag te stellen. Het duurt even voor zoiets is ingeburgerd, maar inmiddels zijn ouders het gewend. Dat vind ik mooi – een laagdrempelige manier van hulp bieden. Vaak gaat het om kleine dingen, er hoeft helemaal geen probleem te zijn, maar het is fijn om ouders ook met iets kleins op weg te kunnen helpen."
Sinds november is er op vrijdag van 13.15 tot 13.45 uur een inloopspreekuur bij de Bindelwijk. "Dan kunnen zwangeren of ouders even bij ons binnenlopen. Bijvoorbeeld om hun kind te laten wegen of meten, of om een vraag te stellen over groei, ontwikkeling of sociale situatie."