Bij binnenkomst springen de nieuwe rode, ronde spiegels en de rode kassa gelijk in het oog.
Bij binnenkomst springen de nieuwe rode, ronde spiegels en de rode kassa gelijk in het oog. Hans Hanff

Hans Hanffs kapsalon is ‘nieuwer dan nieuw’

24 juli 2020 om 07:00 Zorg

OUDERKERK Sinds woensdag 3 juni wordt er weer geknipt in Hans Hanffs kapsalon in de Dorpsstraat. Die opende een paar weken later dan de meeste kappers, die op 11 mei weer aan het werk gingen. De reden: Hans’ zaak werd verbouwd. Het resultaat: een gloednieuwe kapsalon.

Eigenlijk stond de verbouwing op de planning voor na de zomer. Maar toen de kapsalon in verband met de coronamaatregelen half maart moest sluiten, besloot Hanff de tijd goed te benutten en de verbouwing naar voren te halen. Begin april is hij gaan praten met een architect en vormgever, en die gingen gelijk aan het werk. "En toen ben ik gaan kijken of er een aannemer te vinden was. Ik vond er een die direct aan de slag kon omdat zijn eerdere klussen vanwege corona uitvielen", vertelt Hanff, die tevreden is met het eindresultaat.  

Uiteindelijk is de hele kapsalon aangepakt: op een deel van de ramen na is alles veranderd en verbouwd. "Het is anders opgezet om ruimtelijker te kunnen werken", stelt hij. Zo werden onder andere de koof en de muren eruit gesloopt. Ook zijn er extra ramen toegevoegd om meer licht naar binnen te laten.


EXCLUSIEF INTERIEUR Wat misschien wel de meeste aandacht trekt, is het nieuwe interieur. De kapsalon heeft namelijk een compleet nieuwe stijl en uiterlijk gekregen. Bij binnenkomst springen de nieuwe rode, ronde spiegels en de rode kassa gelijk in het oog. Daar is Hanff best trots op. Alles is namelijk handgemaakt en speciaal ontworpen voor zijn kapsalon. Het is een exclusief interieur dat niemand anders heeft. "Het is nieuwer dan nieuw', zegt hij enthousiast. En waar hij ook erg blij mee is: de nieuwe bluetooth speakers. Voortaan geen gedoe meer met kabeltjes.


KNIPPEN IN DE TUIN Toen alle kappers in Nederland vanaf 11 mei weer aan de bak mochten, was de verbouwing in de Dorpsstraat nog niet klaar. De zaak kon dus nog niet open, maar daar bedacht Hanff iets op: "We hebben toen drie weken lang onder een partytent in mijn tuin geknipt. Gelukkig was het mooi weer."

Zo’n (tijdelijke) verplaatsing van de kapsalon is eigenlijk nooit eerder voorgekomen. Al sinds Hanff zijn eigen kapperszaak in 1996 begon, zit het in de Dorpsstraat. Daarvoor had hij samen met zijn broer een kapsalon die ze van hun vader hadden overgenomen. Die had eerst een salon in de Kanaalstraat en later op de Overtoom, beide in Amsterdam. Bij zijn vader heeft hij ook de beginselen van het vak geleerd. En toen hij twintig was, ging hij bij hem werken. Vervolgens heeft hij nog re-integratiecursussen tot mannen- en vrouwenkapper gevolgd.


HAARWENSEN De verbouwing heeft er niet toe geleid dat de salon moest inleveren wat betreft capaciteit of stoelen. Nog steeds is er ruimte voor vier klanten plus werknemers. Uiteraard is ook iedereen weer welkom: kinderen, vrouwen, mannen. "We doen alles, we knippen iedereen,’ aldus Hanff. Wat hij ook doet, is het knippen van kinderen die hun haar willen doneren aan Stichting Haarwensen, die pruiken schenkt aan kale kinderen. De kapper legt uit: "Als kinderen geknipt willen worden om hun haar vervolgens te doneren, dan kost het ze niets."

Voor zolang het nodig is, zijn ook de nodige hygiënemaatregelen getroffen. Waar nodig is een schot tussen stoelen geplaatst en er is desinfectiegel aanwezig. Ook staat er vanaf nu een bankje op de stoep, waarop klanten – met mooi weer – buiten kunnen wachten.

Bjarn van den Berg

Afbeelding
advertentie
advertentie