Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

In Amsterdam-Amstelland 1.970 mensen gevaccineerd tegen apenpokken

Zorg

AMSTERDAM-AMSTELLAND In de regio Amsterdam-Amstelland hebben tot en met woensdag 1.970 mensen een preventieve inenting tegen het apenpokkenvirus gekregen. In deze regio werden eerder ook de meeste besmettingen in ons land geregistreerd 

Landelijk zijn er 5.541 mensen tegen het apenpokkenvirus gevaccineerd. Dat zijn er 3.565 meer dan een week geleden. In alle 25 GGD-regio’s worden nu prikken gezet, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor de eerste lichting worden enkele tienduizenden mensen uitgenodigd.

Transgender personen en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de prik als zij hiv-positief zijn of als zij medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen. Zij lopen mogelijk het grootste risico besmet te raken met het apenpokkenvirus.

Er wordt gevaccineerd met het pokkenvaccin Imvanex. Twee inentingen daarmee moeten de betreffende personen beschermen voor het geval ze het apenpokkenvirus oplopen. 

Het aantal positieve tests loopt langzamer op dan in de weken ervoor. De teller staat landelijk op 1.025 bevestigde besmettingen met het apenpokkenvirus. Dat zijn er 68 meer dan vorige week donderdag. Dat is de kleinste toename in een week tijd sinds half juni. De meeste positief geteste mensen zijn mannen die seks hebben met mannen. (ANP)

advertentie
advertentie